Međunarodni Dan maternjeg jezika i Ivanovu

Međunarodni Dan maternjeg jezika obeležen je i u Ivanovu, kod Pančeva, mestu u kojem živi nacionalna zajednica banatskih Bugara Palćana. U programu su učestvovali učenici osnovnih škola i članovi kulturno-umetničkih društava, koji su recitovali i pevali na deset jezika.

Na teritoriji Grada Pančeva živi više od dvadeset različitih nacionalnih zajednica, a njihov jezik, folklor i tradicija predstavljaju veliko kulturno bogatstvo. U Ivanovu postoji zajednica banatskih Bugara Palćena, koji pokušavaju da sačuvaju svoj nacionalni identitet kroz jezičke radionice, igru i pesmu.

„Oko 300 Bugara Palćena ima u Ivanovu, 300 Sekelj Mađara, 300 Srba i 100 ljudi drugih nacionalnosti. Nastojimo da očuvamo taj jezik i kroz ovakve manifestacije", kaže direktor Doma kulture Marko Guran.

Na priredbi u Domu kulture, koja se svake godine održava na Dan maternjeg jezika, čulo se 10 različitih jezika. Deca školskog uzrasta recitovala su poeziju i prikazivala narodne običaje i folklor.

„Pevam sedam pesama na rumunskom jeziku i jednu na srpskom. To su narodne pesme", kaže Teodora Mika, iz Banatskog Novog Sela.

„Ja predstavljam crnogorsku nacionalnu manjinu i guslam uz pevanje. Gusle sam učio u KUD „Vuk Mandušić”, kaže Veselin Kovačević iz Vrbasa.

„Pošto se naš i njihov češki razlikuju, dolaze nam učitelji i pomažu da savladamo bolje te reči", kaže Igor Irović iz Bele Crkve.

Gradska uprava Pančeva finansijski podržava mnogobrojna udruženja nacionalnih zajednica, a takva je i politika pokrajinske i republičke Vlade.

„Mi smo u našem pokrajinskom budžetu za 2019. godinu predvideli znatno viša sredstva, koja će podići nivo kvaliteta života nacionalnih zajednica i finansiranje njihovih projekata", navodi Jovan Lazarov, pokrajinski poslanik.

Statistike pokazuju da svakog meseca nestane neki svetski jezik, a ovakve manifestacije podižu svest o neophodnosti njihovog očuvanja.

broj komentara 0 pošalji komentar