Vršac, jedini grad u Evropi koji ima fakultet sa smerom na romskom jeziku

Obrazovanje, rešavanje stambenog pitanja i zapošljavanje osnovni su problemi sa kojima se susreću Romi u čitavom svetu, i na tome najviše treba raditi, zaključak je šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Sema Fabricija nakon današnje posete Vršcu.

Sem Fabrici, šef Delegacije EU je sa gradonačelnicom Vršca Draganom Mitrović obišao tri romska naselja čiji su stanovnici obuhvaćeni programima EU usmerenim na integraciju i osnaživanje romske populacije.

Vršac je svetla tačka u ovom procesu, jer lokalna samouprava radi na poboljšanju uslova stanovanja i rešavanju problema nezaposlenosti - i jedini grad u Evropi gde Romi mogu da osnovne akademske studije završe na maternjem jeziku.

„Lokalna samouprava je učinila dosta toga u poslednje dve godine. Složili smo se da su jedan od najvećih problema uslovi stanovanja koje ćemo, nadam se, unaprediti u narednom periodu, imamo i ideju i projekte kako bi to mogli da učinimo sa druge strane nerešeni imovinsko-pravni odnosi su takođe problem među Romima, nemogućnost priključenja struje, zbog nedovršene legalizacije i tu je lokalna samouprava učinila dosta. Gotovo čitavo naselje Mali Rit ušlo je u proces legalizacije, tako da ćemo na taj način rešiti i ovaj problem", ističe gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

„Iz razgovora, sa trenerima i studentima Visoke škole za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku video sam da je integracija zaista realnost i da suzbijanje diskriminacije zaista postoji”, rekao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji. „Za EU inkluzija manjina je ključan element, takođe je i deo obaveza koje je Srbija preuzela na sebe u okviru pregovaračkog poglavlja 23, i ja vas uveravam da ćemo mi i u budućnosti ostati veoma posvećeni upravu unapređivanju ova tri najvažnija segmenta, a to su obrazovanje, rešavanje stambenog pitanja i zapošljavanje.”

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво