Rimski most kod Ljubovije odoleva vekovima

Rimski most na reci Ljuboviđi jedan je od retkih starih kamenih mostova sačuvanih u Srbiji, za koje se smatra da su građeni 60-ih godina starog veka, kada su Rimljani naseljavali područje Balkana. Taj most spaja i dve opštine, Ljuboviju i Osečinu, koje planiraju da od njega naprave turističku atrakciju.

U netaknutoj prirodi, i dostupan samo putnicima namernicima, Rimski most vekovima odoleva zubu vremena, ali i ćudima plahovite Ljuboviđe. Pretpostavlje se da su ga gradili Rimljani u nameri da premoste reku koja se nalazila na čvorištu puteva koji su vodili u tri pravca: ka starom gradu Orlovine sa jedne, Soko gradu sa druge strane, i Sirmijumu koji je bio prestonica rimske provincije Donje Panonije.

„Ovo je jedan jedini most takve vrste sačuvan na području Srbije od Zapadne Morave pa do Save, praktično pripada u onu kategoriju elegantnih vitkih mostova, pandan njemu su tri mosta, slična njemu sačuvana na području Srbije i to u Vučitrnu Vojinovića most, Jakčijski most u Kratovu i most na Uvcu kod Sjenice”, kaže istoričar Sreten Cvetojević.

Most je visok 5,5 metara. Zidan je od kamena sedra koji je vezivan metalnim klamfama, a zatopljen olovom, zbog čega je, veruju, i ostao sačuvan, naročito nakon poplava 2014. godine kada je oštećena leva strana mosta. Zbog svojih godina, ali pre svega zbog izuzetne lepote, Rimski most nezaobilazno je mesto turista koji dolaze u taj kraj.

„Rimski most najviše pohode ljubitelji prirode, biciklizma, planirani koji na svojim rutama obavezno zastaju na ovom mestu, fotografišu se, prave pauzu, ljubitelji prirode, sakupljači lekovitog bilja”, kaže Slađana Grujičić, direktorka TO Opštine Ljubovija.

Rimski most ili latinska ćuprija potpuno je rekonstruisan 2016. godine, i ovo je jedan od 128 arheoloških lokaliteta na teriotirji Azbukovice, Podgorine i Rađevine.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar