Paraćin: Sakupljanjem otpada do novca za medicinsku opremu

Ivan Božinović, lekar Hitne pomoći iz Paraćina već nekoliko godina prikuplja plastiku i od tih para kupuje medicinsku opremu za Dom zdravlja. Akciji se priključio veliki broj građana Paraćina i okolnih sela, pa je posle prve skromnije donacije sada kupljena oprema vredna sedam hiljada evra.

Kada skine beli mantil i dođe s posla, doktor Ivan Božinović pakuje plastiku u velike vreće i organizuje prevoz na reciklažu. Plastiku je najpre počeo da odvaja u porodici, a onda su se akciji priključili prijatelji i komšije. Punktova za prikupljanje plastičnog otpada ima i po mnogim paraćinskim selima a akciju je podržala i Nacionalna služba zapošljavanja i lokalna samouprava.

"To znači da je narod shvatio poentu priče, shvatio je da taj otpad koji su bacali ranije i spaljivali, išao u reke, potoke, zagađivao našu životnu sredinu. Više to ne rade, nego se koristi za nabavku medicinske opreme za službu Hitne medicinske pomoći u Paraćinu", kaže dr Ivan Božinović iz Udruženja "Srpsko društvo za vanredne situacije".

Posle prve akcije, kada je prodajom plastike kupljena oprema vredna 150 hiljada dinara, građani su uvideli da, sem zdravije životne sredine, prikupljeni otpad može doneti i novac.

"Ja mislim da se korisno oseća ceo komšiluk zato što doktor svima koji mu se obrate, pomogne kolko može" smatra Zoran Pavlović iz Paraćina.

Tri EKG aparata,14 aparata za merenje pritiska, mobilni inhalatori, setovi za opekotine, inhalaciju, šancove kragne, deo su kupljene opreme od novca koji se slio na račun prikupljanjem plastike.

"Izabrali smo najsavremeniju opremu koja će da nam pomogne da ukažemo pomoć svim našim pacijentima na samom terenu ili u službi hitne medicinske pomoći.To znači da su građani sami sebi nabavili nešto što im je potrebno u slučaju da budu povređeni, bolesni, ili bilo šta od toga", kaže Božinović.

Deo opreme biće kupljen i za ćuprijsku Hitnu pomoć jer su se akciji prikupljanja plastike priključili i građani Ćuprije i osuđenici u Kazneno popravnom zavodu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво