Festival dečje muzike u Kikindi

Kikinda je bila domaćin 9. Internacionalnog festivala muzike za decu "Ta se pesma ljubav zove" koji je tradicionalno okupio izvođače, kompozitore, aranžere i tekstopisce iz svih zemalja regiona uz izvedbe na jezicima učesnika.

U konkurenciji 19 izvođača i pesama pobednik 9. Internacionalnog festivala muzike za decu u Kikindi je Danilo Milosavljević iz Banja Luke. Danilo je pobrao simpatije žirija i publike pesmom "Simpatija", a nagradi se nije nadao zato što je bio jedini dečak među izvođačima solistkinjama.

 

"Pravo da vam kažem nisam se nadao ovolikoj nagradi, zato što je to ogroman uspijeh i mislio sam da ću biti neko drugo mjesto nego što sam sada osvojio gran pri. Bilo je mnogo lijepo i mnogo sam uzbuđen zbog ove nagrade", kaže Danilo Milosavljević iz Banja Luke, pobednik festivala.

Osim talentovanih mladih pevača, festival muzike za decu "Ta se pesma ljubav zove" godinama u Kikindi okuplja sve one koji se u okruženju bave dečijim muzičkim stvaralaštvom.

Svetlana Milić, direktor festivala kaže da su ovogodišnji učesnici deca sa prostora republika bivše SFRJ: "Tu su prisutni kako deca solisti takmičari, tako i njihovi autori, tekstopisci, kompozitori, aranžeri njihovih numera takmičarskih. Učesnici su takođe plesne grupe iz Kikinde, baletska škola Novog Sada odeljenje u Kikindi i naravno dečiji hor "Čuperak" koji je i organizator".

Festival muzike za decu u Kikindi neguje slobodan, žanrovski neopredeljan izraz, gde se mogu čuti pesme na svim jezicima.

"Ovaj festival godinama neguje jako dobru dečiju pesmu koje nastaju na stihove poznatih književnika za decu. To je jedan novi kvalitet, jer deca putem pesama neguju i svoj maternji jezik", kaže Jovan Adamov, kompozitor.

"Suština ovoga festivala i jeste da mi odrasli treba da rastemo do deteta, a deca nam pokazuju pre svega svojom darovitošću i svojim senzibilitetom kako upravo da dostignemo taj nivo do njih", navodi dečiji pesnik Tode Nikoletić.

Svaki festival prilika je da se čuje i vidi ono najnovije u trendovima dečijeg stvaralaštva, pa se po rečima autora i izvođača već spremaju aranžmani i numere za naredne priredbe. Tradicionalna nagrada manifestacije za sveukupno stvaralaštvo ove godine je pripala čuvenom beogradskom horu "Kolibri".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара