Blace: Učenici čiste grad

Učenici osnovne škole "Stojan Novaković" iz Blaca organizovali su akciju čišćenja grada. Ova škola deo je projekta eko-škola Srbije, što podrazumeva i učešće u aktivnostima čiji je cilj očuvanje životne sredine.

Rukavice na ruke i pravac u patrolu, ekološku. Tako to rade učenici OŠ "Stojan Novaković" iz Blaca na časovima eko sekcije.

Ova eko-patrola ima cilj osim da se sakuplja smeće, i da građanima pošalje poruku da i oni to trebaju da rade, da bi naš grad bio lepši i čistiji", Peđa Paunković, učenik VI razreda.

„Brinemo o našoj planeti jer stvarno moramo da shvatimo da imamo samo jednu planetu i da drugu nećemo dobiti. Da moramo da brinemo o njoj, da recikliramo, ne da bcamo otpad."

Osim građanima, poruku upućuju i svojim vršnjacima širom Srbije. Marko Nikolić, učenik sedmog razreda, smatra da bi sve škole trebalo da tako rade:

"I oni treba pokrenu ovu akciju, da čiste, da pomažu prirodi, da ne zagađuju."

Osnovna škola iz Blaca je u projektu eko škola Srbije i učestvuje u mnogim akcijama koje imaju za cilj podizanje svesti o značaju očuvanja prirode.

"Mi radimo mnogo toga vezano za reciklažu, za kompostiranje, za primenu reciklažnih materijala za proizvodnju raznoraznih proizvoda", kaže nastavnica biologije Olivera Timotijević. "Radili smo i reciklažu limenki, tetrapaka itd. Imamo i zelenu zastavu kao eko-škola."

Škola je i dobitnik nagrade za energetsku efikasnost jer su sve sijalice, uz podršku roditelja i lokalne samourave zamenjene štedljivim.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 28. sep 2018, 17:08) - Bozic CH [neregistrovani]

Prava stvar

Hvala vam djeco sto cistite svoj grad. Da je vise ovakvih akcija

div id="adoceanrsvdcfhklggd">