Mitrovići iz Koceljeve spreme 3.000 tegli zimnice

Povrće i voće proizvedeno u baštama, stanovnici koceljevačkog kraja već deset godina predstavljaju i prodaju na tradicionalnom Festivalu zimnice u septembu. U teglama i flašama ove godine završiće skoro 50 tona roda. Najveća među prerađivačima je porodica Mitrović koja živi od pravljenja zimnice. Paprika je glavna sirovina.

Od kada je pre deset godina ostala bez posla u fabrici, ovo je kaže njena kancelarija i radionica. Od pravljenja zimnice za porodicu Slavica Mitrović je napravila porodični biznis.

"U poslednje vreme najbolje drugarice su mi varjača i tegla, a od paprike ima mnogo proizvoda prvenstveno ajvar , onda filet paprika, pa lovačka salata, pa somborka, punjena feta sirom, maslinovim uljem", nabraja Slavica Mitrović iz Koceljeve.

Krenuli su Slavica i Miodrag sa tri stotine i stigli do 3.000 tegli. Od semenke do proizvoda sve je sa njihovog imanja.

Obrađuju 50 ari, 15 je pod plastenikom. Ove godine preradiće 6 tona voća i povrća. Paprikama će napuniti polovinu tegli.

"Sve smo sami proizveli, najteža paprika je bila 400 grama, domaće seme paprike, posao je, a pečem papriku. Tonu i po ovde na smederevcu za ajvar i jedno 500 kila paprika u filet, sa belim lukom i ostale", objašnjava Miodrag Mitrović iz Koceljeve.

Slatko i sirupi od trašanja, jagoda, kupina odavno su završeni, a teglica i flaša gotovo da nemaju više.

Za prodaju 27 domaćih raznovrsnih artikala ne brinu, kupci su ih i naterali da povećaju proizvodnju.

"Od maja kad krenemo radimo sve živo od smederevca se ne odvajamo zadnje vreme", kaže ovaj proizvođač zimnice iz Koceljeve, a njegova supruga dodaje:

"Ima pomoći sa strane posebno kad se čisti paprika, tad je prava moba, skupimo se tu iz komšiluka imam vesele komšije i to se odradi bude i zanimljivo".

Put od njive do šporeta nije lak, ali su im tegle napunile i kuću i okućnicu.

Do novih za sledeću sezonu u dom Mitrovića stići će i nov smederevac.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">