Riznice jagodinskih hramova na izložbi u Zavičajnom muzeju

Povodom obeležavanja dva veka Stare crkve, u Jagodini je otvorena izložba "Riznice jagodinskih hramova". Stara crkva, zadužbina Miloša Obrenovića, najstarija je građevina u Jagodini.

Kada je pre dva veka Miloš Obrenović započeo gradnju crkve Svetih apostola Mihajla i Gavrila tadašnja Jagodina imala je samo dvadesetak srpskih kuća, džamiju ali ne i pravoslavni hram.

Gradnja crkve trajala je pet godina. Pažnju istoričara i danas privlači ktitorska ploča sa preciznim podacima o godinama srpskog knjaza Miloša.

Sadržaj riznice jagodinske stare crkve prvi put je posle sedamdeset godina sakupljen na jednom mestu i predstavljen na izložbi u Zavičajnom muzeju.

"Dve ikone Đure Jakšića danas su u Narodnom muzeju, pet ikona su u eparhijskoj riznici u manastiru Kaleniću, dokumenti, stara i retka knjiga su delom u muzejima i istorijskom arhivu u Jagodini", objašnjava Branislav Cvetković, istoričar umetnosti. "Sada smo prvi put posle sedamdeset godina okupili sve ono što je sadržala nekada riznica stare crkve."

Liturgijski predmeti, stare štampane knjige i dokumenta predstavljeni su na izložbi uz ikone koje danas imaju neprocenjivu kulturno-istorijsku vrednost.

Većinu ikona radili su srpski slikari, a među autorima su i Đura Jakšić, Janja Moler, Mihajlo Konstantinović i Rista Nikolić. Crkvenu riznicu darivali su esnafi i pojedinci.

"Ti votivni darovi su odraz vere naroda božjega koji je on kroz veru doživljavao i kroz bogosluženje u svojim hramovima", rekao je episkop šumadijski gospodin Jovan.

Deo crkvene jagodinske riznice danas je u manastiru Kaleniću i Narodnom muzeju u Beogradu, a jedno od retkih zvona iz prve narudžbine Miloša Obrenovića za crkve po Srbiji i dalje je u Crkvi Svetih apostola Mihajla i Gavrila.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">