Duh malih stvari Jelisavete Karađorđević u Kruševcu

Knjeginja Jelisaveta Karađorđević sinoć se prvi put Kruševljanima predstavila kao umetnik. Zahvaljujući dugogodišnjoj  saradnji Narodnog muzeja Kruševac i Artis centra iz Beograda, u Kući Simića otvorena je izložba "Duh malih stvari" legata slika i crteža nastalih u protekle dve godine.

U budoaru, u kome stvara kneginja uzbudljivog životopisa, prima najbliže prijatelje. Za ovu priliku u Kruševac je preselila dobar deo pokućstva, sa još tridesetak njenih umetničkih radova.

"To je moja majka i njene dve sestre, to je Sezar Bitnik, jako poznati fotograf. Božanstvena slika, 1930. Ta godina. Ova slika? Prababa. Jako stroga", kaže Jelisaveta Karađorđević, autorka izložbe.

Talenat je  nasledila po majčinoj liniji, od dede grčkog princa Nikole koji je u izgnanstvu slikajući izdržavao porodicu i tetke  Marije ,Vojvotkinje od Kenta.

Zahvaljujući ocu, regentu Pavlu, osnivaču muzeja sa više od 500 vrhunskih dela moderne, postala je istoričarka umetnosti. Pa je razumljivo zašto je i dan-danas pasionirani fotograf i slikar.

"Ova izložba, ovaj izbor slika ima vrlo konkretan narativ, vrlo konkretnu priču i priča nam o pravu na lični izbor. Da li imamo pravo da budemo obični, da radimo ono što volimo", kaže Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i spisateljica.

U postavci koju Kruševljani mogu da pogledaju do kraja juna, simbolično se prepliću dve dimenzije života autentične ličnosti čiji život reflektuje vreme velikih društvenih promena.  Okruženje u kojem je rođena, odrasla i obrazovana, na koje nije mogla da utiče  i stil života koji je sama oblikovala.

broj komentara 0 pošalji komentar