Obnovljen veći deo Kraljevog konaka u Prohoru Pčinjskom

Januara 2014. godine u požaru je izgoreo deo Kraljevog konaka, pri manastiru Prohor Pčinjski kod Bujanovca. Od tada je obnovljen veći deo konaka - preostaje uvođenje grejanja, protivpožarnog sistema, povezivanje električnih instalacija.

Od krova do prizemlja obnovljena je konstrukcija, ozidane prostorije, postavljeni stubovi. U prizemlju je velika trpezarija, na spratu monaške sobe, raspored ostaje isti kao i pre požara. Devedeset odsto radova je završeno.

Kraljev konak prostire se na 1.645 metara kvadratnih. Spolja je urađen deo fasade, potpuno je zamenjena krovna konstrukcija, uređen je i plato ispred konaka.

U unutrašnjosti je završena primarna mreža svih instalacija, obnovljena stolarija. Nedostaju mokri čvorovi i protivpožarni sistem.

"Ostaje da se u istočnom krilu dovede grejanje do kraja", kaže arhitekta Sima Gušić, "za to je deo opreme kupljen. Ostaje i da se poveže struja i glavni razvodni orman. Ovde u zapadnom krilu ostaje da se završe prostori gostinske sobe i sekundarni priključci." 

Za završetak radova na zapadnom krilu konaka, po rečima Dragana Manasijevića, člana Upravnog odbora Eparhije vranjske, neophodno je između 15 i 20 miliona dinara:

"Govorim o Kraljevom konaku i to bi negde došlo, da bi se završili svi radovi, oko 45 do 50 miliona."

Kompleks manastira Prohora Pčinjskog pod zaštitom je države. Manastir potiče iz 11. veka, a kralj Petar je 1912. godine počeo da gradi monaški konak.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">