Briga o roditeljstvu u Svilajncu

Po ugledu na najviše državne instance, Opština Svilajnac povela je svoju,  zasebnu akciju na povećanju nataliteta i zaštiti najosetljivijih grupa građana, posebno dece. Prva akcija simbolično je nazvana „Bebama na dar“. Bebi pakete  dobile su 23 mlade porodice.

Najmlađa beba ima nepunih mesec dana, najstarija tri. Sve su lepe i iznenađujuće mirne, kao da im prostor novog Centra za brigu o porodici sasvim odgovara. Opština Svilajnac pozvala je sve roditelje koji su prinove dobili u januaru i februaru i uručila im  poklon pakete sa  pažljivo biranom i kvalitetnom bebi opremom.Mame su zadovoljne, a kažu, i bebe.

U novom,  tek otvorenom Centru za brigu o porodici kažu, da će im osim tek rođenih Svilajčana u žiži interesovanja biti  stari i nemoćni i lica sa invalidtetom.

"Korak po korak ići ćemo na sve starije uzraste dece. Tako bismo tu nekako zaokružili te neke porodične preglede, pa onda savetodavni radi i da negde pomognemo roditeljima da prevaziđu sve te faze koje nosi roditeljstvo", kaže Ivana Petrović v d direktora Centra za brigu o porodici.

Opština Svilajnac proteklih godina gradila je infrastrukturu. Pošto je to uglavnom završeno red je da sada konkretno pomognu sojim sugrađanima.

"Opštine mogu da daju značajan doprinos, mislim da je ono što radi Vlada Srbije ovih dana dodatni stimulan za novo rađanje, jer džabe sve to radimo ako ne povećamo natalitet. Tako da mislim da smo na dobrom putu i Vlada Srbije i opština Svilajnac i roditelji i da će to u narednom periodu da da rezultate", kaže Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac.
Centar za brigu o porodici svoje akcije organizovaće samostalno ili u partnerstvu sa državnim,  lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama.

 

broj komentara 0 pošalji komentar