Jagodina: Prioritet zapošljavanje osoba sa invaliditetom

I pored nastojanja države da unapredi položaj i zaštiti prava osoba sa invaliditetom, u mnogim sredinama one se još suočavaju sa problemima u svakodnevnoj komunikaciji i raznim oblicima diskriminacije, posebno prilikom zapošljavanja.

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom jedan je od velikih problema u svim lokalnim zajednicama. I pored svega što zakon propisuje, pojedini poslodavci na različite načine zaobilaze tu zakonsku obavezu.

"Ako se i zaposle osobe sa invaliditetom, onda je to obično na određeno vreme, to se tek provuče 6 meseci i onda se ispuni9 neki uslov i prosto otpuste tu osobu i sve ostane na starom", kaže Georgije Nikolić iz Udruženja distrofičara Južnog Banataħ.

I država i osobe sa invaliditetom, medjutim ne gube nadu. U Pomoravskom regionu nacionalna služba zapošljavanja više puta tokom godine organizuje obuke za odredjene poslove, kako bi na taj način omogućila njihovo brže zapošljavanje.

"U Udruženju žena sam radio obuku za pustovanje vune, za tkanje i sada ova obuka za šivenje, tako da ulazim u materiju", objašnjava Ratomir Aleksić.

Jednokratna subvencija za poslodavce, koji zaposle osobu sa invaliditetom je od 180 do 300 hiljada dinara. Država subvencioniše i do 75 odsto zarade u prvih 12 meseci.

"Nama su javni pozivi izašli 14. februara i pozivamo poslodavce da nam se jave u cilju realizacije tih programa", poručuje Boris Stojanov, direktor NSZ Jagodina.

U Centru za samostalni život invalida u Jagodini kažu da su osobe sa invaliditetom ponekad inertne u traženju posla.Na evidenciji je oko 400 osoba sa invaliditetom, a tek svaka četvrta aktivno traži posao.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">