Saradnja dva grada u zaštiti Ljutova od poplava

Opština Novi Bečej i grad Baja iz Mađarske postali su partneri u projektu Evropske unije u oblasti zaštite od poplava. Za razliku od dosadašnje saradnje nekih gradova, ovaj je predviđa tehnološko unapređenje, jer će se na nekoliko stanica pratiti stanje na Tisi, a podatke će obrađivati centralni sistem za prevenciju od poplava.

Priobalje Tise kod Novog Bečeja karakteriše plodna zemlja, ali prinos na njoj zavisi od ćudi reke, kao što je to slučaj u Ljutovu.

Radovan Jovanov, čija kuća je nedaleko od njiva, kaže da se Tisa izlije i pri manjem porastu vodostaja, nekad i dva puta godišnje:

"Dolma je nasipana, jer da  to nije urađeno, zadnja voda kad je bila, metar i po otprilike, ušla bi u selo."

Od glavnog nasipa do reke Tise ima oko dva kilometra. Taj prostor je nebranjeni deo sa 870 hektara njiva i 230 hektara šuma. Zato su se u opštini Novi Bečej odlučili da, koristeći fondove Evropske unije, reše problem Ljutova.

"Ukoliko Tisa poraste do kote 500, 550, voda već ulazi u rudinu Ljutovo", objašnjava Ivan Bošnjak, član projektnog tima. "Praktično, mi bismo izradom projektno-tehničke dokumentacije i potom izvođenjem radova zaštitili Ljutovo za metar i po ili dva."

Predviđena je, kako navodi Branko Svilengaćin, iz Štaba za vanredne situacije Novi Bečej, i upotreba modernih tehnologija:

"Radi se o ugradnji monitoring sistema, smart sistema koji će spram analiza vode, njenog stanja, kvaliteta, pre svega podzemnih voda, moći da predvidi povećanje same Tise."

Vrednost projekta je 312.000 evra, od čega Evropska unija obezbeđuje 265.000, sve se realizuje u saradnji sa mađarskim gradom Baja. Tamo je pre pet godina Dunav poplavio pola naselja i to bio znak da se razvija sistem praćenja i ranog upozoravanja u zaštiti od poplava.

broj komentara 0 pošalji komentar