Potomak slavnog ruskog vojskovođe u Vršcu

Jedan od slavnih Vrščana je ruski general Đorđe Arsenijević Emanuel, koji je iz svog Vršca otišao kao austrijski kaplar i godinama gonio vojsku francuskog cara, sve do Tiljerija u Parizu, gde mu se predala Nacionalna garda. U Vršcu je, pre četiri godine, u "Ruskom parku" podignuta skulptura slavnog vojskovođe, kao izraz dubokog poštovanja prema njegovom liku i delu.

Upravo tragom te skulpture u Vršac je iz daleke Rusije doputovao dalji potomak ruskog generala, Leonid Mihaljin Sarganjin, želeći da upozna rodni grad svog pretka, ali i da vidi skulpturu, koja je, kako kaže, najvernija kopija lika Đorđa Arsenijevića Emanuela. 

"Tražeći informacije po internetu video sam fotografiju ove skulpture, video sam i jedan video-snimak u jednoj televizijskoj emisiji, zapravo momenat kada je spomenik otkriven i intervju sa skulptorom. Nisam mnogo razmišljao, spremio sam se i došao ovamo", navodi Mihaljin Sarganjin.

Autor spomenika je vršački umetnik Zvonimir Santrač, koji se tokom rada oslanjao na samo tri crteža različitih autora, savremenika velikog vojskovođe, ali je uspeo da pogodi lik prenoseći slovenske karakteristike lica.

"Uvereni su da je oslikan lik kakav je i bio, što se, moram priznati, retko događa u skulpturi, a isto tako moram priznati da nije ni primarno u jednoj referentnoj skulpturi da lik bude po svaku cenu nego je važna forma koja će izraziti ličnost, unutrašnju energiju i stav ličnosti, u ovom slučaju velikog vojskovođe", navodi Santrač.

Osim spomenika, i jedna ulica u Vršcu nosi ime Đorđa Arsenijevića Emanuela.

Leonid, koji je potomak velikog ruskog vojskovođe, kaže da će već u martu sa porodicom ponovo obići Vršac u potrazi za još nekim istorijskim spisima i podacima o slavnom pretku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво