Verica Kaplarević – jedina vodeničarka u kraljevačkom kraju

Do šezdesetih godina prošlog veka, na svakoj reci i potoku u kraljevačkom kraju bilo je bar desetak vodenica. Samo u Mirajićima bilo ih je 15. Na reci u tom zaseoku danas radi samo jedna vodenica, kojom gazduje Verica Kaplarević.

Iako se broj pomeljara Todorovića vodenice sveo na svega nekoliko njih poznih godina, za vodeničarku Vericu Kaplarević posla ima uvek, naročito zimi, kad Mirajića reku okuje led.

Najviše posla ima u novembru, decembru i januaru, kad su slave, kad su svinjokolji, Nova godina, Božić, kaže vodeničarka Verica Kaplarević.

Dok sačekuje retke pomeljare i s pažnjom prati huk vodeničkog kamena, jedina vodeničarka u kraljevačkom kraju priseća se vremena kad su vodenicom gazdovali njeni preci – deda i otac.

„Imalo je pomeljara, imalo je naroda, radilo se, mlelo se; činila se usluga za stoku, za sebe“, seća se Verica Kaplarević i kaže da je posle smrti muža i oca rešila da nastavi tu tradiciju.

Ljubav prema jednom od najstarijih zanimanja, Verica je nasledila od oca, a od kada sama gazduje vodenicom, još ga je više zavolela.

„Lepo je biti sa narodom, popričati, čuti neka njihova životna iskustva da pokušam, iako je pomeljara sve manje, da održim ovo, kako budem mogla“, navodi Verica Kaplarević.

Komšija i pomeljar Milivoje Todorović, koji više od pola veka melje kukuruz za proju baš kod Verice u vodenici, kaže: „Mnogo znači. To je jedina vodenica koja radi od tih petnaest koje su radile ranije. Samo ona radi i mnogo nam znači.“

Vredna vodeničarka sa obronaka Jastrebara neko vreme je radila kao poljoprivredni tehničar i studirala agronomiju. Znanje stečeno u školi i porodičnoj kući trajno su je vezali za selo, poljoprivredu i nasleđenu vodenicu.

I ne žali, iako kaže da bi joj život bez njih bio lakši, ali i siromašniji.

broj komentara 5 pošalji komentar
(četvrtak, 25. jan 2018, 18:29) - Ljilja Danilović Kraljevo [neregistrovani]

Projino brašno

Lepšeg i ukusnijeg brašna nema od onog sa Matovića vodenice u Bogutovcu na reci Lopatnici i Todorovića vodenice u Mirajićima kojom gazduje vredna vodeničarka Verica Kaplarević

(četvrtak, 25. jan 2018, 18:17) - Славица Лучани [neregistrovani]

Свака част

Браво за Верицу.Дивим се вредним и способним дамама за које не постоји нећу,не могу и не умем.Ову Верицу треба подржати у било ком послу,помоћи јој да сачува воденицу и кад не буде ниједног помељара.

(četvrtak, 25. jan 2018, 14:26) - Milutin Ivanjica [neregistrovani]

Sve najbolje vodeničarki

Putem preko Kaone prolazim kad od Kraljeva idem ka Ivanjice,odnosno od Ivanjice i Kraljeva.Sve mi je poznato,mesto,reka ,vodenica.Prvom prlikom svariću po projino brašno kod vodeničarke Verice.Želim joj sve najbolje,najviše dobro zdravlje i da nam još nekolko decenija radi s vodenicom.Na mnogaja ljet i srećno!

(četvrtak, 25. jan 2018, 11:42) - Rade M.Pozarevac [neregistrovani]

Cuvati kao svetinju

Vodenice su velika dragocenost Srbije i srpskog naroda i treba ih cuvati bar one koje jos zive ili se mogu obnovite.Hranile su Srbiju vekovima,njene vojske,bile sastavni deo tradicije i obicaja.Hvala RTS na lepoj prici

(sreda, 24. jan 2018, 18:38) - Vesna Jablanović,Lela Đorđević i Slavica Kaplarević Čikago USA [neregistrovani]

Naviru uspomene kao Mirajićka reka

Divne li priče!Kako nas je obradovala slika dragog kraja i omiljene vodenice iz rodnog sela.Naši roditelji su najčešće mleli u Jovišinoj vodenici u blizini ove Todorovića potočare ali nam je i ona draga jer smo i u njoj naši mleli kukuruz i pšenicu.Miris proje širio se rekom i drumom sve do Jastrebara.Drago nam je što je ovu vodenicu nasledila ćerka Isidora Todorovića,dobrog,vrednog i poštenog domaćina,što čuva ognjšte i uspomene na roditelje .Nas tri rođene sestre smo prošle godine počele da obnavljamo kuću koja je blizu Veričine vodenice,pod samim Jasrebarom i to je naš dug prema ocu koji je svojevremeno počeo sa obnovom.Kad ubuduće budemo dolazile sigurno ćemo se snabdeti projinim brašnom sa ove vodenice da nam se vrate uspomene na detinjstvo i drage nam ljude.Pozdrav Verici i svima u Mirajićima i Pekčanici.