Nova oprema za kvaliteniju proizvodnju meda

Pčelari iz Loznice, ali i celog regiona uskoro će dobiti opremu u vrednosti od 120 hiljada franaka koju je obezbedila Regionalna razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine preko Švajcarske agencije za razvoj. Nova oprema omogućiće pčelarima kvaliteniju proizvodnju meda, ali i manje troškove.

Da pčelarastvo može biti vrsta agrobiznisa najbolji je pokazatelj porodica Ignjatović. Darko i Violeta iako dvadesetogodišnjaci imaju više od 160 košnica, a sav med koji proizvodu - izvoze.

"Bavimo se proizvodnjom svih vrsta meda, bagremov, lipov, suncokretov, godišnje proizvedemo oko pet tona meda, izvozimo ih u Italiju na veliko", kaže Violeta Ignjatović, iz Grnčare.

Uz proizvodnju meda, Darko je od oca preuzeo i radionicu za izradu košnica.

"Od toga može lepo da živi, godišnje se proizvede u našoj proizvodnji nekih četiri do pet hiljada košnica, ide dosta i za izvoz Makedonija, Bosna i Crna Gora", kaže Darko Ignjatović, iz Grnčare.

Ignjatovići, ali i ostali pčelari iz Podrinja, Mačvanskog i Kolubarskog okruga, uskoro će dobiti mini laboratoriju za dijagnostikovanje bolesti pčela, mašinu za preradu voska i izradu šećernih pogača, koja će im biti dostupna u okviru Udruženja pčelara u Loznici.

"Imaćemo daleko kvalitetnije proizvode koje će naše pčele koristiti što za posledicu ima povećanje zdravstvenog stanja pčela i kvaliteta gotovog proizvoda", kaže  Zoran Đurić, Pčelarsko društvo Loznica.

"U ovom regionu su najaktivnija udruženja pčelara, oni su veoma raspoloženi da obuče mlade ljude, tragaju za podmlatkom ovog udruženja, raspoloženi su da prenesu svoja znanja i iskustva", kaže Ljiljana Nikolić, direktor RRA Podrinja, Podgorine i Rađevine.

Bavljanje pčelarstvom je, kažu, poslednjih godina sve unosniji biznis naročito za mlade ljude. Prednost na samom početku je i to, što se pčelari registruju kao poljoprivredno gazdinstvo, a ne preduzetnička radnja čime im se smanjuju i poreske obaveze.

broj komentara 0 pošalji komentar