Obuka za varioce i bravare u Kikindi

Zahvaljujući saradnji Edukativnog centra za obuku u profesionalnim i radnim veštinama iz Novog Sada i kikindske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Fabrici "Šole" u Kikindi u toku je obuka za varioce i bravare.

Devetnaestogodišnji Nikola Marinković iz Kikinde završio je dve godine trogodišnje tehničke škole za varioca i trudi se da putem obuke, koja će trajati do kraja godine, stekne sertifikat i u fabrici "Šole" dobije posao varioca.

"Trenutno učim zavarivanje sklopova za kontejnere, donji var, a posle ću preći u halu kod bravara", kaže Nikola.

Kompanija "Šole" proizvodi razne vrste kontejnera isključivo za tržište Evropske unije. Trenutno ima 70 zaposlenih, ali i potrebe za još najmanje 50 radnika nedostajućeg kadra.

Branko Šoklovački, vlasnik Kompanije, naglašava da su im neophodni bravari, varioci, fizički radnici, farbarai, mašinski inženjeri, mašinski tehničari.

Pored Nikole Marinkovića, ugovore o obuci potpisalo je još 13 nezaposlenih. Projekat je pomogla Nacionalna služba za zapošljavanje i Edukativni centar koji je osnovan upravo s ciljem da pomogne u prekvalifikaciji i dokvalifikaciji ljudi koji su bez posla. Obuka se obavlja u tri faze.

Diplomirani ing. Petar Petrov, šef tehničke pripreme kaže da se prva faza sastoji iz vežbe zavarivanja, sučeonih varova, ugaonih varova, nadglednih varova.

"Druga faza je obuka radnika na mašinama. To je bravarski deo, to su makaze, savijačice, bušilice i strug dok je treća faza  teorijski deo obuke", dodaje Petrov.

Nezaposleni posle obuke imaju obavezu da odrade godinu dana u Kompaniji "Šole", a ako se dokažu stalni posao im je obezbeđen.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

broj komentara 0 pošalji komentar