Agregati - rešenja za česte prekide u snabdevanju strujom

Česti problemi sa strujom u ivanjičkom kraju, mnoge žitelje naveli su na razmišljanje o agregatima.

Betonski stubovi za napajanje električnom energijom odavno su u ivanjičkim selima. Ipak meštani kažu česti su problemi sa naponom i nedostatkom faza.

"Struja ne zadovoljava potrebe ni minimalne uslove koji mogu da se ovaj, da može da funkcioniše ni bojler, ni veš mašina, ni zamrzivač, ni da ljudi imaju osnovne, osnovne ovaj potrebe", kaže Milan Milenković iz Luka.

"Dolazio sam pre dvadeset dana nije imao struje, onomad treba da radimo nešto ovde mesec dana kupio sam sveže meso sve za 15 danaza nas četvoro struje nije imalo uopšte da stavim u zamrzivač", kaže Milenko Spasović iz Erčega.

"Dođe na pet minuta, nestane, nema faza, uređaji nam propadaju svi redom. Znači više vozim televizore i frižidere na popravku, veš mašine nego što radim ostale poslove", kaže Duško Spasović iz Erčega.

Problema imaju i oni kojima od stabilnog napona zavisi proizvodnja, ali i rad mašina u domaćinstvim i stajama. Za mnoge meštane podgolijskih sela nabavka agregata veliki je izdatak.

"Ako ćemo u 21. veku mi da koristimo agregate koje smo morali već i da počnemo da kupujemo, a sve je više ljudi, potražuju to da kupuju, onda za šta će nama struja", kaže Milivoje Mitrović iz Bratljeva.

"Imam, ovaj, šest krava, žena se namuči. Imam muzilicu, više muze ručno nego što muze. Nema, kad je vrućina nema struje, kad naoblači nema struje", kaže Miroslav Poledica iz Vučka.

"Problem sa rasvetom i sa, sa ostalim mašinama imamo, tako da radimo na smenu u mogućstvu nekad uključujemo agregat tako da imamo velikih problema", kaže  Slobodan Milenković iz Luka.

Specifični klimatski uslovi, sve češće vremenske nepogode, ali i razuđen teren dodatno stvaraju probleme.

"Struju normalno plaćam redovno, ali i veliki su troškovi prokresa, po deset dana mora krešu dva tri motora, sve kroz šumu, znači dva kilometra", kaže Stevan Spasović iz Kovilja.

Za otklanjanje problema koje je rani oktobarski sneg napravio na eltro mreži, kada su stabla i grane kidale žice, u lokalnoj samoupravi kažu da su ekipe na terenu.

"Mislim da prokresivanje treba uraditi na srednjenaponskoj i niskonaponskoj mreži. To svake godine treba uraditi na vreme da bismo, jednostavno, da ne bismo jednostavno dolazili u poziciju i u situaciju kao što smo bili prethodnih dana", kaže Zoran Lazović, predsednik Opštine Ivanjica.

Snabdevenost električnom energijom domaćinstva na Goliji, značajno će se poboljšati izgradnjom dalekovoda prema toj planini. Radovi su započeli u avgustu, a time će se obezbediti i uslovi za priključenje budućih proizvodnih i turističkih kapaciteta.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551broj komentara 0 pošalji komentar