Planina Radan dobila status zaštićenog područja od izuzetnog značaja

Planina Radan, na kojoj se nalazi najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji, dobila je status zaštićenog područja od izuzetnog značaja. Uredba Vlade Srbije omogućava zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara.

U sastavu Parka prirode Radan nalazi se najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji, čiji je deo i spomenik prirode Đavolja varoš. I dok neki na Radan dolaze zbog lečenja ili odmora, za neke je ova planina dom iz koga nikada nisu odlazili.

Jedan od njih je Milan Popović iz Prolom Sela: "Ja ovde živim, tu sam i rođen. Ima mnogo šuma, planina je vodotočna, ima razne divljači."

Vladan Babić, iz Novog Sada, kaže da je planinu prošao uzduž i popreko: "Ovo je ovde oaza zdravlja."

Radan planina predstavlja najviši i najveći vulkanski kompleks u Srbiji, a tragovi se mogu videti na svakom koraku.

"Radan je bio poprište vulkanizma pre 65 miliona godina", naglašava Branko Stević, profesor geografije: "Vulkanizam Radana predstavljen je Gajtanskom kalderom, andezitskom masom Đavolje varoši i bazaltnim zidom na Brankovoj kuli."

Za Radan planinu kažu da je lepotica nerazjašnjenih misterija. Ona je stanište 1.263 biljne vrste i 575 životinjskih.

Na ovu planinu oslanja se pet opština Topličkog i Jablaničkog okruga koje su u Turistički klaster Radanskog područja udružili njegovi potencijali.

"Startegija ima za cilj da stimuliše turističke aktivnosti kao sredstvo za poboljšanje kvaliteta života lokalnog stanovništva", objasnio je Dragan Simić, direktor klastera.

Vrednosti Radan planine afirmišu se, po rečima Radovana Raičevića, generalnog direktora "Planinke", Kuršumlija, preko Prolom banje i Đavolje varoši, a ovom uredbom šire se mogućnosti za razvoj potencijala koji su samo delom otkriveni.

Predstavljanje na pravi način kulturnih, duhovnih i istorijskih vrednosti čitavog područja šansa su za brži razvoj turizma i prosperitet ovog kraja.

broj komentara 0 pošalji komentar