Nova delatnost u kraljevačkoj "Čistoći"

U Javnom preduzeću "Čistoća" u Kraljevu počela je da radi jedinica za proizvodnju komposta. Uz donaciju Evropske unije od 34.000 evra, ova jedinica opremeljena je savremenom drobilicom za drvo.

Biomasa sa javnih i zelenih površina u Kraljevu više se neće odbacivati. Neće ni posečene grane. Zahvaljujući mobilnoj drobilici za drvo, "Čistoća" će modernizovati proces kompostiranja i odlaganja bio-otpada.

Projekat je finansirala Evropska unija a podržao Danski savet u okviru programa osnaživanja romske zajednice. U ovoj jedinici, "Čistoća" bi zaposlila uglavnom Rome.

Čistoća će smanjiti troškove nabavke organskog đubriva. Zato je i prihvaćena ponuda Danskog saveta da ova humanitarna organizacija obezbedi opremu.

"Danski savet, zajedno sa Kraljevom, Javnim preduzećem Čistoća, uz pomoć Evropske unije u Republika Srbija, zajednički smo mogli da stižemo do današnji rezultati koji će sigurno pomoći romske zajednice da umanjuju njihove socio-ekonomske teškoće i da se njihova zapošljivost povećava", rekla je Marina Kremoneze, direktorka Danskog saveta za izbeglice.

Romi koji su uključeni u ovaj program nadaju se da će dobiti posao na neodređeno vreme u "Čistoći".

Ako bude zaposlenja to će da bude dobro", rekla je Snežana Mutić, polaznica obuke u Čistoći. "Ako ne, radićemo samostalno. Znači obučeni smo za to da možemo i samostalno da radimo."

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar