Međunarodni festival pantomime osoba oštećenog sluha

U Vranju počinje dvodnevni Međunarodni festival pantomime. Pre večernjih predstava u Domu vojske, u biblioteci je, poznati pantomimičar iz Sjedinjenih Američkih Država, Bil Bauers, održao predavanje.

"Pantomimičar na putu" - to je Bil Bauers, došao je iz Njujorka, a to je i naziv njegove prezentacije. Zainteresovanim Vranjancima u sali Američkog kutka predstavio je kako izgleda putovanje sa njim. I zašto voli pantomimu.

"Lakše se izražavam bez reči, takav sam po prirodi. Oduvek sam bio stidljiv, i zato me je zainteresovala pantomima gde i bez reči možeš nešto reći", kaže Bil Bauers, pantomimičar.

Na početku šestog Međunarodnog festivala pantomime biće izvedena predstava "Prva suza", po motivima priče Bore Stankovića, u režiji Trajčeta Gjorgijeva. Prvi put će delo poznatog pisca igrati članovi međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih u predstavi bez reči.

"Trudimo se da svake godine gledaocima prikažemo nešto što do sada možda nisu imali prilike da vide, neke tehnike scenskog izraza i same stilove pantomime. I mislim da smo ove godine sa našim programom u tome i uspeli", kaže Nebojša Novković, direktor festivala.

Gost Vranja i "P(h)antom festa" je i poznati pantomimičar iz Pariza, Gerasim Dišlijev koji će odigrati predstavu "Van mesta". Pantomimičari sutra izlaze i na ulicu, na gradskom šetalištu Meto Janakievski biće "običan" pantomimičar "raspoložen" za razgovor.

Festival pantomime od 2012. godine organizuje Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje, uz pomoć Ministarstva kulture, grada, ambasade SAD-a u Beogradu i Evropskog progresa.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">