Voćarima isplativija prodaja svežih šljiva

Za razliku od prethodnih godina, kada su se šljive uglavnom sušile ili završavale u rakiji, ove godine je prodaja svežih šljiva bila povoljnija za proizvođače. U Podgorini, jednom od centara u Srbiji po izvozu suvih šljiva, najveći izvoznici će ponuditi manje količine.

Prethodnih godina u domaćinstvu Jankovića, šljiva se uveliko sušila u ovo vreme. Sezona sušenja trajala je i više od mesec dana. Ove godine osušilo se tek za sopstvene potrebe i da se ne prekida tradicija.

"Ovih dosadašnjih godina bilo je bolje sušiti. Znači bile su niže cene sirove, a ove godine još ne znamo kako ćemo se uklopiti na sušenje ko je sušio. Pa nam je sad malo i neobično, neobično. Onda smo morali malo da osušimo eto da imamo za potrebe svoje i nešto ćemo predati neće to nešto mnogo biti", kaže Marko Janković, selo Gornje Crniljevo.

U ovom selu poznatom po zasadima šljive I broju sušara, slična je situacija i kod drugih voćara.

"Ovde u selu Crniljevu ima četrdeset sušara .Od tih četrdeset sušara možda jedno deset, ni deset posto nije nije sušilo. U odnosu na cenu, ljudi misle da nema račun", kaže Aleksandar Janković, selo Gornje Crniljevo.

"Otišla je šljiva u svežem stanju zbog cene koja je bila prihvatljiva za poljoprivredne proizvođače od četrdeset dinara. A mi nismo mogli d aim garantujemo cenu koja će biti suve jer mi cenu suve šljive tek formiramo polovinom novembra kad počne da ide na tržište", kaže Dobrivoje Jovanović, "Jovanović voće" Osečina.

Najveći izvoznik suve šljive u ovom kraju radio je smanjenim kapacitetom. Biće ponuđeno, po nekim procenama 40 odsto manje ovogodišnje suve šljive od uobičajenih količina. Ipak, zbog ranijih zaliha i kretanja na tržištu očekuje se solidan izvozni posao.

 "I ove druge izvozne zemlje su isto imale prolećna oštećenja od mrazeva znači mali prinos. Da bi trebala da ide suva šljiva i da se postigne neka zadovoljavajuća cena bez obzira što smo imali cenu ulazne sirovine skupu. Ove godine očekivati znači da će opet da proradi rusko tržište sa većom količinom, jer je i gore isto smanjen rod. Znači pored ruskog tržišta radimo evropsko standardno, znači naše zemlje iz bivše Jugoslavije okruženje i arapsko tržište gde ide Egipat i Alžir", kaže  Dobrivoje Jovanović drugi put ne potpisivati.

U iščekivanju povoljne cene na stranom tržištu, najveći izvoznici iz Podgorine, uprkos manjim količinama u ponudi sljive,cini se ipak, sa optimizmom pripremaju dogovorene i u najavi nove isporuke suve šljive.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво