Nova arheološka otkrića na Rudniku

Početkom avgusta nastavljena su arheološka istraživanja na Rudniku, u okviru višegodišnjeg projekta Muzeja rudničko-takovskog kraja. Niz nalaza i ukopan srednjovekovni objekat vode do novih saznanja i otkrića o nekadašnjem načinu životu na toj planini.

Iz pisanih izvora dosta se zna o srednjevekovnom životu na Rudniku, ali materijalnih tragova nije bilo. Istraživanjima od 2009. godine sve više je konkretnih dokaza o naselju iz 14. i 15. veka.

"Evo konkreto u ovom slučaju smo pronašli jedne stepenice uklesane u stenu i ceo ovaj objekat nam je zapravo ukopan u stenu i to je jedna podrumska prostorija. Eto do sada nismo imali ovakve stepenice koje predstavljaju silazak u tako jedan ukopan objekat", kaže Jelena Marjanović, diplomirani arheolog.

Na rudničkim padinama do sada su otkriveni ostaci tri crkve, a na ovogodišnjem istraživanju prvi put pronađeni su delovi drugačije građenog rudničkog naselja, bez čvrste arhitekture.

"Sve objekte što imamo do sada otkrivene na ovom prostoru oni su zapravo bili od drveta. Reč je o brvnarama koje su se širile na ovom delu naselja. Naselje inače nije malo ono bukvalno obuhvata prostor od nekih pola kilometra i širilo se između tih crkava koje smo raninijih godina otkrivali", kaže doc Dejan Radičević rukovodilac istraživanja na Rudniku.

Višegodišnji projekat Muzeja rudničko takovskog kraja u saradnji sa istraživačkim timom sa Filozofskog fakulteta iz Beograda do sada je obuhvatio arheološka istraživanja na pet lokaliteta.

"Peti lokalitet, ovaj Drenje Kojovača na kojem smo sada, započeli smo prošle godine. Te godine smo postavili četiri probne sonde koje su nam dale izuzetne rezultate. Takođe, prilikom izgradnje savremene crkve pronađena je ostava novca iz vremena Cara Dušana", kaže Ana Cicović, Muzej rudničko-takovskog kraja.

Arheološka iskopavanja na Rudniku donela su i niz sitnih nalaza. Konjska oprema, staklo, keramika, novac, alati, koštani predmeti doneće nova saznanja o nekadašnjem životu na planini Rudnik.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

broj komentara 0 pošalji komentar