Avantura u kanjonu Jerme

U Specijalnom rezervatu prirode "Jerma" kod Pirota u toku je prvi otvoreni avanturistički festival. Učesnici festivala su ljubitelji prirode i aktivnog odmora iz celog regiona. Njima je na raspolaganju mnogo spotova i kreativnih radionica.

Živopisni kanjon  reke  Jerme i prirodne lepote Vlaške i Greben planine inspiracija su mladima koji poštuju prirodu i vole avanturu i sport na otvorenom.

"Neotkrivena priroda. Stvarno preporučujem svima da dođu ovde i da vide šta sve ovo okruženje nudi", kaže Marija Đorđević.

"Mi smo došli ovde znajući samo da je ovo avanturistički festival. Pošto je prvi nismo znali ništa o tome. Izabrali smo sve što smo mogli. Po ceo dan imamo neke avanture. Videćemo šta je  najbolje", kaže Mihajlo Bobar.

Okomite stene kanjona Jerme idealne su za slobodno i sportsko penjanje.

"Sportsko penjanje je izuzetno bezbedan sport ukoliko se poštuju neka opšta pravila, koja možete da prođete na osnovnom kursu. Inače je sport  koji bih preporučila svakome jer ne postoje granice vezano za godine, težinu ili pol", kaže Jelena Jakovljević, trener.

Specijalni rezervat prirode Jerma postoji tek godinu dana. Za to vreme ovde su stvoreni idealni uslovi za avnturističke sportove.

"Mi želimo da pozovemo što više ljudi da borave u prirodi, da probaju određene autdor sportove kao što su sprtsko penjanje, planinarenje, kampovanje joga, i da se malo pokrenu i da drugačije provode svoje slobodno vreme", kaže Jelena Todorović, organizator festivala.

"Generalno treba dosta raditi dalje na uređenju ovih mesta koja su atraktivna za posetioce. Izletnička mesta treba da se urede ne samo za festival već i za sve posetioce u narednim godinama", kaže Darko Đorđević, upravnik SRP "Jerma".

Avanturistički festival treba da doprinese promociji kanjona Jerme, kao izuzetne prirodne retkosti i povećanju broja turista.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">