Kućice za ptice u gradskom parku u Prokuplju

Vrućine ugrožavaju i ptice. Kako bi ih zaštitili, članovi Društva za cerebralnu i dečju paralizu u Prokuplju postavili su za njih kućice u gradskom parku.

Dunja i Dušan, najmlađi volonteri Društva za cerebralnu i dečju paralizu u Prokuplju, svakodnevno proveravaju da li se neka ptica uselila u kućice koje su postavili.

"Ja svakog jutra dolazim da vidim da li su ptice došle i uselile se, i jedva čekam da se useli barem jedna, jer drago mi je. Zimi ću isto da gledam, jer je tad najbitnije za ptice", kaže Dunja Marković.

"Nadam se da će se jednog dana useliti neka ptica pevačica i da će nam u centru grada otpevati neku njenu lepu pesmu", kaže Dušan Marković.

U našoj zemlji si izuzetno popularne ptice pevačice štiglić i divlji kanarinac. Đorđe Vulić je njihovu pesmu zavoleo od malena, pa ih danas odgaja s ljubavlju.

"Ljubav je potrebna, znači od pileta kad se izvede, dok hrani majka, znači sve, to je vreme da posvetiš ptici, što je nešto što najviše volim, i što najviše vremena provodim", kaže Đorđe Vulić.

Na teritoriji naše zemlje evidentirano je oko 350 vrsta ptica.

"Naše društvo je u prethodne dve godine delimičnim istraživanjem zabeležilo 130 vrsta ptica u vašem kraju. Brojnost gnezdarica je 115 vrsta. Stvarno bogatstvo ornitofaune topličkog kraja ide verovatno i do 200 vrsta", kaže Slobodan Ivić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Ptice pevačice su danas zaštićene, ali su ugrožene zbog sve veće čovekove aktivnosti koja dovodi do gubitka njihovog staništa.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">