Beograd dobio hotel posvećen Nikoli Tesli

Prethodna nedelja bila je u znaku Nikole Tesle. Nizom manifestacija i izložbi obeležena je 161. godišnjica njegovog rođenja, a Beograd je nedavno dobio i hotel posvećen velikom naučniku.

Po njemu je nazvan beogradski aerodrom, muzej i termoelektrana, a od nedavno i jedan hotel u centru Beograda. Nikola Tesla inspirisao je jednog mladog Beograđanina da svoj hotel dizajnira i opremi detaljima iz života i rada čuvenog naučnika.

"Dosta stvari smo hteli da ubacimo vezanih za Nikolu Teslu. Bio nam je cilj da, pored standardne ponude hotela i smeštaja, gostima pružimo i mogućnost da nešto i nauče o samom Tesli. U samom logou hotela imate simbol naizmenične struje, nazivi soba nam isto nose imena vezana za Teslu. Na posuđu su izgravirane formule za jedinicu tesla. Ljudima je to zanimljivo, jer vole nešto novo da vide", kaže Mihajlo Cakić, direktor hotela.

Ovo je prvi tematski hotel u našoj zemlji. Svaka od soba opisuje neki od izuma velikog naučnika, a naročito su interesantne unikatne fotografije, čija autorska prava za koriščenje su otkupljena od Muzeja Nikola Tesla.

"Patenti, to jest skice pantenata koje se nalaze na zidovima soba mogu da se nađu isključivo u Muzeju Nikola Tesla, sa kojim imamo jako dobru saradnju, i u Zavodu za patente u Americi. Dosta u tim skicama imate zanimljivih stvari - možete da vidite linije koje je lično Tesla svojom rukom povukao", kaže Mihajlo Cakić, direktor hotela.

Turistima je posebno zanimljiv Teslin apartman u kome su smešteni predmeti koji asociraju na zivot samog naučnika - tu je njegova golubica, razni nacrti i fotografije.

I sam Nikola Tesla jedan deo života proveo je u hotelu u Njujorku, pa su na ulazu u ovaj hotel ispisane Tesline reči: "Živim u hotelima, jer oni nude udobnost kao kod kuće, ali bez tereta i brige o vlasništvu".

broj komentara 0 pošalji komentar