Do bačkog parka prirode Jegrička može se i brodićem

Park prirode Jegrička u Bačkoj, na pravcu od Temerina do Žablja nije bio mnogo dostupan ljubiteljima prirode predhodnih godina, ali od ovog leta to se promenilo. Zainteresovani mogu da plove brodićem na toku dužine 3,5 kilometra i vide netaknute delove Panonske nizije.

Goran Stojaković čuvar u Parku prirode "Jegrička" je među retkima koji je ranije plovio čamcem tokom istoimene reke. Sada svoja iskustva prenosi drugima. Upravlja katamaranom koji je obezbedilo Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine da bi ljubiteljima prirode moglo da se prikaže, kako bi izgledala nizija da nema sistema kanala za odvodnjavanje u Vojvodini.

"Kanal Jegrička je 64 kilometra dugačak, s tim što u ovom drugom stepenu zaštite, gde se mi trenutno nalazimo, to je Temerinski most pa sve do ustave u Žablju je ostao prirodni netaknuti deo. Tu se ništa nije radilo, nije se kopalo, nije se pregrađivalo. Širina korita se kreće od 80 do 120, 130 metara, s tim što je trska malo zauzela svoje", kaže Goran Stojaković, Park prirode Jegrička.

Za unapređenje zaštite na 1.190 hektara ovog Parka prirode, Vode Vojvodine treba da dobiju 700. 000 evra iz IPA fondova Evropske unije.

"Upravo nabavka katamarana otvorila je jedan novi put ka jednoj bržoj i boljoj edukaciji lokalnog stanovništva, ali i za kako brži razvoj lokalnog tako i ekološkog turizma i sve ovo govori u prilog činjenicida se Park prirode Jegrička nađe na eko mapi Vojvodine", kaže Anica Dugalić, JVP Vode Vojvodine.

Sliv Jegričke je bio u istoriji duži od 100 kilometara, ali joj je gradnjom prvih kanala u 19. veku smanjen sliv. Pod punom kontrolom je nakon puštanja u rad Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav.

Ono što razlikuje Jegrička od ostalih panonskih reka je da nema izvor i da se sistemom bara uliva u reku Tisu.

Na području Parka prirode Jegrička ima 76 močvarnih biljaka, 22 vrste riba i 198 vrsta ptica, među kojima je i belobrka čigra zaštićena vrsta po kojoj je i brodić za vožnju po Jegričkoj dobio ime.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

broj komentara 0 pošalji komentar