Burekom do hleba

Burek je za mnoge omiljeni deo jutarnjeg obroka, posebno ako je napravljen od ručno rađenih kora. Zato su pravi majstori za taj deo posla posebno cenjeni. Jedan od njih je Goran Vujić iz Požege.

Sticajem životnih okolnosti, Goran Vujić je sa 14 i po godina počeo da zarađuje sopstveni hleb. Okrenuo se pekarstvu, zamenio dan za noć, a spretnim rukama razvija kore za bureke.

Ovaj majstor burekdžija radi noću već 27 godina, i kako kaže, posle spava četiri.

"Ostane mi četiri, pet sati za spavanje i to ti je svaki dan tako", kaže on.

U pekari u kojoj se zaposlio kao dete, gazi četvrtu deceniju života. Zanat je učio kod pokojnog užičkog pekara Miša, čiji brat kaže da su Ere specifične po hlebu, bureku, ali pre svega komplet lepinji.

"Koja je postala brend Užica i kao što znate i vi ipak ne može niko ne može da napravi lepinju nego užički majstori", kaže Mile Paunović, poslodavac direktor "Nove pekare" Užice.

Traženiji je ipak burek, ali sve je manje spretnih majstora da spreme tepsije.

"Jer je težak ovo ipak i noćni rad i sve, mlađi teško se odlučivaju za ovaj korak", kaže Goran Vujić, majstor burekdžija.

Međutim, već duže od petnaest godina u poljoprivrednoj školi u Požegi uvek ima mladih koji su zainteresovani za pekarski zanat.

"Opredelila sam se zato što volim ovaj smer i zato što znam da kad završim sa školom da ću naći posao", kaže Danijela Zarić, učenica PŠ "Ljubo Mićić" Požega.

Uprkos činjenici da se zahvaljujući pekarskom zanatu lakše može doći do posla u Srbiji, ali i dobro zaraditi van granica naše zemlje, sve manje je onih koji su zainteresovani da zamene dan za noć.

"Trud se uvek isplati", kaže Goran majstor burekdžija koji se od tepsija odmara samo mesec dana godišnje.

"I njega provodim radno, tada idem u maline, kupine, sve odradimo to, to je godišnji odmor", kaže Goran Vujić, majstor burekdžija.

Ponosan je što je sa suprugom uspeo da taj radni duh prenese i na decu, da bi se lakše snašli u životu. Zato u školi i na fakultetu imaju dobar uspeh, a u malinama od malih nogu zarađuju svoj dinar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво