"Trajal" razvio automatizovanu protivgradnu zaštitu

Grad godišnje Srbiji nanese štete od oko 100 miliona evra - 40 miliona samo na poljoprivrednim zasadima. Protivgradna zaštita u periodu od aprila do oktobra ispali oko 12.000 raketa. Kruševačka "Trajal koorporacija", u saradnji sa Vladom Srbije i Republičkim hidrometeorološkim zavodom, razvila je najsavremeniji sistem pomoću daljinskog upravljanja.

Zahvaljujući novom sistemu protivgradne zaštite pomoću daljinskog upravljanja, iz četiri od trinaest radarskih centara u Srbiji, od nedavno je moguće usmeriti i ispaliti rakete sa automatizovanog lansera. Bez strelaca, radio veze , brzo i precizno.

"Potrebno je samo nekoliko sekundi od izdavanja komandi do poletanja rakete. Automatski sistem zauzima parametre bitne za ispaljivanje raketa veoma tačno, a to su azimut i elevacija. Vršene su probe u smislu ispaljivanja protivgradnih raketa sa ovog automatskog lansera. I u svim tim probama ispaljivanje je bilo uspešno", kaže Mihajlo Vasić, šef radarskog centra Basara.

Osim lansera ove protivgradne stanice, opremljene su kamerom, sistemom za uzbunjivanje i blokiranje u slučaju prisustva ljudi ili bilo kakve opasnosti. Napajaju se solarno, tako da se mogu postaviti na gotovo svakom mestu.

"Trenutno ima 1.838 lansirnih centara. Od tih 1838 u ovom trenutku ne radi 742. 440 zbog tehničke neispravnosti, a 302 zbog nedostataka strelaca koji su u mestima blizu lansirnih centara gde praktično stanovništvo napušta ta mesta i nema adekvatnih strelaca koji mogu da preuzmu tu odgovornu funkciju", kaže Miloš Nenezić,  direktor koorporacije "Trajal".

Razvojem automatizovane protivgradne zaštite pokriće se i ova područja. Do sada je postavljeno i isprobano 16 daljinskih lansirnih stanica u kruševačkoj, Bruskoj i Trsteničkoj opštini i na području Kosijerića, Sjenice, Aranđelovca i Topole.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">