"Zlatni orao" za trofejnog kraljevačkog padobranca

Zoranu Pavićeviću, jednom od najboljih kraljevačkih sportista, dodeljeni su Zlatni orao i Povelja Vazduhoplovnog saveza Srbije, za izuzetne rezultate u sportskom padobranstvu. I danas u devetoj deceniji, Zoranu je padobranstvo velika ljubav.

I danas, na početku devete decenije, uspešnom sportisti i omiljenom Kraljevčaninu padobranstvo je velika ljubav, iznad koje su samo porodicam posebno unuke Atena i Palma.

Zoran Pavićević, legendarni padobranac i svestrani sportista, mirne penzionerske dane provodi u svojoj kući u Jovcu nadomak Kraljeva okružen brojnim sportskim trofejima među kojima posebno mesto zauzima diplo, a svetskog rekorda postavljenog pre tačno 60 godina.

"Sećam se s ponosom svakog trenutka tog događaja koji je trajno ostao urezan u mom sećanju. Rekord sam preuzeo od slavnog sovjetskog u padobranstvu, Aleksandra Bobinskog, koji je proglašen zaslužmi, majstorom sporta tadašnjeg Sovjetkog saveza. U to vreme to je bila prava sportska senzancija i istinski podvigmpriča Pavićević.

Od prvog skoka daleke 1954. godine do završetka blistave karijere ovaj vitez neba, kako ga mnogi zovu, skočio je oko 3.000 puta sa visina od preko 1.000 metara. Prvak tadašnje Jugoslavije bio sam 16 puta, osvojio 103 prva, druga i treća mesta na takmičenjima širom sveta.

"U nekoliko vitrina punih vrednih priznanja pomenuo bih dijamanstku, zlatnu i srebrnu plaketu Vazduhoplovnog saveza Jugoslavije, značku "zlatni orao", i mnoga druga, a od društvenih priznanja Diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, veliko priznanje Srpske pravoslavne crkve i poslednje Zlatnu plaketu i "Zlatnog orla." Iskreno,trebalo bi mi čitav sat da pobrojim rekorde i priznanja", kaže jedan od najvećih padobranskih asova koje su nekadašnja Jugoslavija i Srbija imali.

Zoran Pavićević tokom karijere proputovao je svet - Ameriku, pola Evrope i upoznao mnoge poznate ličnosti ne samo iz oblasti sporta. S turskim premijerom Edževitot razgovarao je 1981. godine sat i po iako je razgovor trebalo da traje desetak minuta, primio ga je poljski predsednik Edvard Gjerek, u Americi se rukovao s 40 američkih kongresmena.

"Cenu uspeha i sportske slave platio sam brojnim i teškim povredama. Pet puta sam lomio noge, tri puta ruke, pršljenove, ali sam posle povreda bio još uporniji i uspešniji", priča Zoran i dodaje da je posle teške povrede postavio svetski rekord. Padobranstvo mu je velika ljubav iznad koje su samo unuke Atena i Palma.

Padobranstvo nije u porodici olompiskih sportova i zbog toga Zoran Pavićević nije ostvario pravo na nacionalnu penziju. To je,kaže sportska i društvena nepravda. Sa suprugom živi skromno s penzijom od 25.000 dinara, ali se ne žali. Da ponovo počinje sporsku i životnu karijeru opet bi, kaže, bio padobranac.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 11. maj 2017, 19:39) - Milan Kraljevo [neregistrovani]

Vitez na zemlji i na nebu

Dobro rece novinar za Zorana Pavicevica-vitez neba a ja bih dodao i vitez ne zemlji.Covek za sva vremena.Sampion!

(četvrtak, 11. maj 2017, 18:57) - Kraljevo Stevo [neregistrovani]

Bez premca

Zoran Pavicevic i biciklisticki as Rados Cubric proneli su ime i slavu Kraljeva sirom sveta i pred njima kapa dole/

(četvrtak, 11. maj 2017, 17:43) - Padobranac Beograd [neregistrovani]

Bravo majstore

Veliki pozdrav vitezu neba i velikom sportisti i coveku.Nisam imao prilike da se upoznamo ali sam od starijih padobranaca slusao divne price o njegovim podvizima i uspesima.Neka nam je ziv i zdrav

div id="adoceanrsvdcfhklggd">