Meštani napravili banju kako bi podstakli razvoj turizma

Meštani sela Gradac, pored istoimenog manastira nadomak Raške, sami su kaptirali i uredili izvor lekovite vode. Tako su napravili Gradačku Banju za koju se nadaju da će podstaći razvoj seoskog turizma.

Srednjovekovni Gradac je zadužbina Jelene Anžujske. Ispod samog manastira vekovima već postoji i izvor lekovite vode. Narod ga zove očni izvor jer leči oboljenja očiju.

Po legendi, kraljica Jelena Anžujska je podigla manasir Gradac iznad ovog izvora u znak izlečenja njengo sina, potonjeg srpskog kralja Dragutina, koji je bio slep na rođenju. Ako je manastir delo jedne srpske kraljice iz doba Nemanjića onda je ovaj izvor zadužbina naroda ovog kraja. Svi koji su mogli učestvovali su svojim radom ili dobrovoljnim prilozima u kaptiranju vode i uredjenju čitavog platoa. Pristupili su tome sa verom i nadom da će im izvor doneti blagodeti.

"Mnogi hidrogeolozi su radili oko ovog izvora ali je on svojom voljom ostao narodni izvor. Niko nije uspeo da ga flašira ili odvede. Narod je to uradio i on je celom svetu dostupan", kaže Mile Čorbić, predsednik Mesne kancelarije Gradac.

Pored izvora uredjena je i Gradačka Banja. Ima autentične vodenice u kojima se melje žito. Jaz sa Gradačke reke predstavlja posebnu atrakciju. Banja prima i prve goste.

"Seoska domaćinstva mogu da plasiraju svoje proizvode turistima, da ostvare prihod i tako postanu održiva. Mladi bi ostali da žive na ovim prostorima i tako zaustavili neminovnu migraciju koja preti da opustoši Srbiju", kaže dr Rade Jovanović, naučni savetnik u Institutu za poljoprivredu.

Selo Gradac ima 300 domova i oko 600 stanovnika. Gradačka Banja je u povoju, ali ima velikog potencijala.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465  

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 03. maj 2017, 08:33) - славко [neregistrovani]

браво!!!

Тако треба! Локално становништво по целој Србији треба да се удружује! Надам се да ће касније бути још већих улагања која ће држава да помогне! Да ли ће у бању ускоро бити могуће доћи са ваучерима??? Све Најбоље желим мештанима-предузетницима!

(utorak, 02. maj 2017, 22:01) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Vasa samoinicijativa"uzdaj se u se i svoje kljuse" je fantasticna. Uvrstila sam vas u destinaciju moje posete Srbiji. Ako i ne postanete "top" turisticka "destinacija" bar ste napravili nesto za buduca pokoljenja.