Drugi dan Vaskrsa u Savovoj vodi

Žitelji nekoliko sela u podnožju Goča kod Kraljeva, tradicionalno se okupljaju trećeg dana Vaskrsa u Savovoj vodi. Veruje se da je na tom mestu, jednom prilikom Sveti Sava zastao da predahne i napije se hladne planinske vode.

Put do ovog sakralnog mesta vodi kroz stoletnu šumu. Pored bistrog potoka sa kaskadama nalaze se i sazidane česme gde se valja umiti i napiti vode. Za Uskrs se donose jaja i ponude za one koji čuvaju ovo mesto.

"Moji su stari dolazili. Deda, otac. Nastavio sam ja. Nastaviće moja deca", kaže Dragan Matović, čuvar Savove vode.

"Pošto imam lepih godina, pamtim da je uvek tako bilo. Nikad se to nije zapostavilo", kaže Dobrica Pecić, selo Dragosinjci.

Ovde se narod okuplja i kada su seoske slave i crkveni praznici. Plato od originalnog kamena je uređen 2005. godine kada su i kaptirane česme sa izvorskom vodom.

Narod poštuje Savovu vodu kao svetilište. Šuma se ovde ne seče. Kamen se ne nosi. Valja samo vodu zahvatiti i poneti je kući za sreću i zdravlje.

Spomenici od peščara su podignuti ratnicima iz proteklih ratova. Prvi je podignut pre 120 godina, ali zbog drugog razloga.

"Predanje govori da je to napravio otac deteta koje je izlečeno od ove vode. Voda se smatra lekovitom. Zato se, ko dođe, napije i vodu ponese kući", kaže Milorad Miljković, potomak žitelja Dragosinjaca.

Ovde će svako pronaći svoj mir i okrepiti dušu i telo. Čak je i Sveti Sava blagosiljao narod koji je čuvao ovo mesto. Nazvao ih je "dragi ljudi". Od tada se obližnje zove Dragosinjci.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво