Dijaspora i grad Kraljevo ulažu u preporod sela

Meštani Sirče kod Kraljeva, nakon zatvaranja brojnih kraljevačkih preduzeća i gubitka radnih mesta, šansu za zaradu su pronašli u poljoprivredi. Uz pomoć grada i ljudi u dijaspori na plodnoj zemlji podižu se plantaže voća, popravljaju se seoski putevi i zaustavlja višedecenijska migracija.

Do pre tri godine posed od četiri hektara plodne zemlje Mladena Vasiljevića iz Sirče kod Kraljeva bio je u šipražju i korovu. Danas, nekad zaparložena ledina ovog zaljubljenika u selo i nasleđenu dedovinu, pruža sasvim drugu sliku.

"Najpre sam iskrčio ceo posed, pripremio zemlju i posadio 14.000 sadnica maline sorte "Vilamet", s tim što ću do kraja godine na još dva i po hektara da posadim maline ili neko drugo voće. O tome ću da se dogovorim sa sinom koji je uložio značajna sredstva u obradu i nabavku sadnog materijala. Očekujem i pomoć Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva, jer je domaćinstvo registrovano i sve radnim po utvrđenim standardima", kaže Mladen.

Bez obzira na dobar posao u Holandiji Mladenov sin u rodnom kraju i voćarskoj proizvodnji, naročito maline vidi šansu za novi početak, što se poklapa s očevom željom o sinovljevom, što skorijem, povratku.

Vasiljevićima i svim drugim budućim voćarim ide na ruku razumevanje i podrška grada. Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu grada Kraljeva ističe da je u prošlog godini od 70 miliona, koliko je grad izdvojio za podsticaje u poljoprivredi, osam miliona uloženo u podizanje novih zasada voća i da će se s tom praksom nastaviti i u ovoj godini.

Ovih dana u Sirči se popravljaju decenijama zapostavljani seoski putevi. Rekonstuisano je pet kilometara atarskih puteva i narednih dana oni će biti podasiti, uz pomoć grada. U mesnoj zajednici ističu da su meštani zahvalni i Radio televiziji Srbije koja je svojim prilozima ukazivala na loše stanje putne infrastrukture u selu, ali i na druge komunalne probleme.

Rade Marić i Zoran Đekić posebno naglašavaju da će bolji putevi i standard života u selu zaustaviti višedecenijsku migraciju. Sirčanska zemlja, kažu oni, je čuvena po plodnosti i šteta je da se ne obrađuje.

Propadanjem Magnohroma, Fabrike vagona i drugih drugih nekad velikih industrijskih firmi Sirčani su izgubili nekoliko stotina radnih mesta. Po mišljenju meštana, poljoprivreda bi uz podršku grada i države mogla da bude najsigurnija alternativa nekada moćnoj kraljevačkoj industriji.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 14. apr 2017, 17:35) - Aleksandar i Slavica Kaplarevic Cikago [neregistrovani]

Kako je lepo u mom kraju!

Kad videsmo komentare nase rodbine ovde u Cikagu resismo i mi da pozdravimo sve nase drage u Kraljevu,Cacku,Guci i okolini.Sleyemo se prelepo je u Rocevicima,Pekcanici,naravno i Sirci i drugim kraljevackim selima,narocito u prolece,ali je lepo i u Milatovicima,mom rodnom selu na obroncima Jelice.Te lepote nigde nema i zato nam je barem pola srca i ljubavi na Jelici i cacanckoj kotlini.Do skorog vidjenja i da svi nasi u Srbiji u radosti proslave Vaskrs,praznika vaskrsenja i zivota.

(petak, 14. apr 2017, 17:07) - Zoran Djordjevic USA [neregistrovani]

Sve najlepse starom kraju

Verujem da je ovako idilicno i u mojoj Zvezdi na Rudniku kod Gornjeg Milanovcu.Pozdrav i srecni praznici

(petak, 14. apr 2017, 16:20) - Rade i Vesna Jablanovic i Mira Rakic iz Cikaga [neregistrovani]

Lepa prica iz starog Kraljeva

Obradovala nas je prica iz starog kraja kao i svaka iz naseg Kraljeva i okoline.Dobro rece jedan mestanin Sirce u tv prilogu da su s propascu Magnohroma,Fabrike vagona i drugih preduzeca mnoga radna mesta izgubljena og kojih je bilo i hiljade nepotrebnih.Kada je vec tako onda se narod mora okrenuti poljoprivredi jer ynamo na desetine hiljada hektara plodne zemlje u Srbiji stoji u parlogu.Veliki poydrav i srecni praznici svima nasima u Kraljevu i Srbiji,posebno novinarskoj ekipi iz Kraljeva