Đaci škole u Bresnici napravili gnezdo za rode

Pošto je oluja porušila staro gnezdo za rode koje se decenijama vraćaju u njihovo dvorište učenici osnovne škole u Bresnici sa čačanskim ornitolozima napravili su novo, veštačko gnezdo. Dok ih u tom selu čekaju da se usele, drugi par roda već se nagnezdio kraj vrtića u susednim Mrčajevcima.

Novo gnezdo u Bresnici isprepletale ruke najmlađih koji nestrpljivo čekaju dugogodišnje komšije.

"Znam da dolaze u ovom mesecu i da one izležu jaja, obično po dva", kaže Jelena, učenica četvrtog razreda.

Marko, učenik trećeg razreda kaže da su uvek kad su dolazile rode ih posmatrali i da im je bilo lepo.

"Često dolaze ovde kod nas i uvek tu se nasele kod ove škole", kaže Natalija, učenica petog razreda.

Aleksandra, takođe učenica petog razreda dodaje da su rode dolazile svake godine i letele i da su se svima sviđale.

Da posao koji se radi s ljubavlju nije težak potvrdiše osmehnuti mališani. Neki od njih pohvališe nam se i iskustvom.

"Ima jedno drvo tamo gde ja živim i uzeo sam male grančice i poređao ih i onda sam očekivao sove. A sada očekuješ rode ovde? Da", kaže Lazar, učenik trećeg razreda.

Više decenija gnezdo na boru u školskom dvorištu bilo je zaštitni znak Bresnice. Nedavno ga je olujni vetar u potpunosti uništio.

"Jedne godine, mislim da je 2015. je gnezdo oluja odnela i razbila i krov od škole i upalo na tavan i tako dalje, ali smo sanirali i one su se i posle toga vratile", kaže Mira Dragutinović, direktorka OŠ "Đeneral Marko Đ. Katanić", Bresnica.

Nadaju se da će tako biti i ovog proleća, ali i da će mlade doneti na svet u novom gnezdu koje su, uz pomoć Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, napravili povodom međunarodne akcije.

"Proleće uživo se  koordinirano sprovodi u Evropi, Centralnoj Aziji i Africi. Jedan od  ciljeva jeste da decu izvedemo u prirodu i da im ukažemo na značaj ptica i da pratimo migracije ptica, odnosno njihovu seobu", kaže Zoran Rajičić, koordinator akcije Proleće uživo.

Neraskidiva veza roda i dece još jednom se potvđuje. Dok vredni graditelji u bresničkoj školi nestrpljivo očekuju pernate komšije, jedan par roda nastanio se na odžaku vrtića u susednim Mrčajevcima.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">