Dva veka lazačke potočare

U Lazcu kod Kraljeva, ne tako davno, radilo je dvadesetak potočara. Zahvaljujući poslednjem lazačkom vodeničaru i malobrojnim pomeljarima, ostala je samo jedna - kažu da je stara dva veka.

Do pre nekoliko decenija na svakom malo većem potoku i reci u kraljevačkom kraju bilo je deset i više vodenica. Samo na Lazačkoj recu u selu Lazac na obroncima Jastrebara, na udaljenosti od svaga nekoliko kilometara mlelo je dvadesetak potočara.

Danas radi samo jedna, najstarija u kraju, na zadovoljstvo Milutina Miladinovića, poslednjeg lazačkog vodeničara i retkih pomeljara o burnoj prošlosti lazačke vodenice sudilo bi se na osnovu autentičnog sačuvanog iz vremena njene gradnje. Verni svedoci su vodenički jaz, badanj.

Da nije predanja koja se decenijama prenose s kolena na koleno, cipun i krov obrasli šibljem i mahovinom, zatim koš, sanduk za brašno i stara vaga u koju nijedan pomeljar nikada nije posumnjao.

"Vodenicu je sagradio moj pradeda Milutin, čije ime s ponosom nosim, oko 1830. godine. Nasledio ju je njegov sin, moj deda, pa moj otac i na kraju ja. Najveću ljubav prema vodeničarskom poslu nasledio sam od dede, što je prirodno imajući u vidu to iskonski čisto prijateljstvo i ljubav dede i unuka", kaže vlasnik vodenice i poslednji lazački vodeničar Milutin Miladinović.

O poslednjih par decenija potočare u Lascu sa setom pričaju i njen vlasnik i retki pomeljari. Tako Milanko Miladinović koji s vremena na vreme donese da samelje beli kukuruz "osmak" za proju kaže da je lazačka vodenica imala šesdesetak pomeljara.

Vodeničar je ustajao u cik zore, ostajao do kasno u noć da bi samleo pšenicu, žuti i beli kukuruz, zatim jarmu za stoku, da svi budu zadovoljni i ponovo dođu. Danas, po Milankovoj priči, melje se uglavnom beli kukuruz za proju, najčešće za slave, praznike i druge blage dane.

"Proredilo se selo, malo ko seje pšenicu, kukuruz samo za svoje potrebe, a koncentrati su zamenili jarmu i mekinje sa potočare", kaže  Milanko Miladinović.

Predsednik Mesne zajednice Lazac Milan Ilić dobro se seća vremena kada je u Lascu, na Lazačkoj reci, na udaljenosti od pet-šest kilometara bilo 14 potočara.

"Sve su imale puno posla. Nekada su pomeljari čekali i po desetak dana da dođu na red i samelju svoj kukuruz, pšenicu, ječam i druge žitarice". Sada, po Milanovim rečima, radi samo Miladinovića vodenica, ali ni za nju nema mnogo posla.

Inače u Lascu, živopisnom selu na obroncima Jastrebara, zbog boljih uslova života u selu, rešenih komunalnih problema i boljeg standarda, zaustavljena je višedecenijska migracija stanovništva u Kraljevo, Čačak i druge gradove. Meštani veruju da će to uticati i na opstanak poslednje lazačke potočare.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 15. mar 2017, 09:11) - Praunuk vodenicara [neregistrovani]

Secanje na detinjstvo

Divna prica,vraca me u rano detinjsvo,podseca me svaka recenica na sum jaza,ceketanje vodenice,vruc projin kolac sa plotne vodenicke bubnjare,zute kruske koje su mi s vremena na vrememposebno uoci praznika donosili pomeljri.PrelepoPradedine vodenice vise nema,zive samo uspomene i poneka ovakva pricica.Pozdrav preostalim vodenicarima.

(ponedeljak, 13. mar 2017, 08:32) - Stevo Cacak [neregistrovani]

Zelja

Jedva cekam penziju pa da do kraja zivota odem na selo.da se odmorim,uzivam u prirodi i razgovoru,iskrenom,ljudskom s ono malo preostalih mestana,da barem s vremena na vreme cujem hujanje vodsenice,pesmu seve i slavuja,pa i kukavice u prolecne i letnje sumtake.Grad,crne vesti,prevare,podvale,nisu za mene.Na srecu sacuvao sam dusu.

(nedelja, 12. mar 2017, 09:29) - Nada i Dragan Futog [neregistrovani]

Bas lepa prica

Lepa i pomalo setna prica o Srbiji kakvu bismo voleli da vidimo svuda,obicaji,tradicija,opusteniji yivot.Dodju nam ovakve pricice kao prijatnto osvezenje u svakodnevici punoj crnih tonova,jos i kampanja predsednicka.Puno pozdrava svim vodenicarima i pomeljarima,cuvarima tradicije

(subota, 11. mar 2017, 10:15) - Drago Cacak [neregistrovani]

Sacuvati vodenice

Nije moguce sacuvati vodenice ali u svakom selu trebalo bi srediti i konzervirati po jednu koja bi imala svoju funkciju.Mislim da su nekada u njima brinuli vojska i neki opstinski stanaba da u slucaju nke vanredne situacije narod moye da se osloni na njih.Kako je sada nije dobro.Samo nebriga i namar.Eto nabavljamo migove i neke odbrambene sisteme a u slucaju neke nesrece ni bismo imali sta da jedemo.Ovu potocaru njen vlasnik mora da sacuva a dryava da mu obezbedi neke prinadleynosti,oslobadjanje od poreya i slicno.

(četvrtak, 09. mar 2017, 19:23) - Ljilja Kraljevo [neregistrovani]

Naj,naj ...

Lepa prica kao i komentari.Pozdrav svima,naročito gospodji Vesni iz Čikaga koja,koliko vidim,radovno i paznjom prati dogadjanja u rodnoj Srbiji.

(četvrtak, 09. mar 2017, 18:39) - Unuk vodenicara iz Sopota [neregistrovani]

Pomeljari

Pricaju mi ljudi da je moj deda cuveni vodenicar vise voleo vodenicu zbog komsinica pomeljarki nego zbog usura.No bilo kako bilo ova prica me podseca na dedu i njegovo prelepo i korisno zanimanje.

(četvrtak, 09. mar 2017, 18:01) - Vesna Jablanovic Čikago USA [neregistrovani]

Na potoku usred gaja

Još jedna divna i setna priča iz mog zavičaja kojeg se uvek rado sećam.Ostali su mi u svežem sećenju divni i vredni ljudi,običaji,druženja,seoski sabori i igranke.Naravno i stare dobre vodenica sa kojih smo jeli najslađu i najmirisniju proju kakve nigde nema u svetu.U mojoj rodnoj Pekčanici,selu koje se graniči s Lascem,koji mi je takođe drag i voljen,na malom razdaljini,na Mirajićkoj reci bilo je puno vodenica koje su radile do pre tridesetak godina.Moji roditelji su najviše mleli u vodenici Joviše i Rusije Todorović,legendarnih seoskih vodeničara i ponekad kod Isidora Todorovića.Vruća proja,sir s parikom,čvarci i pršuta od domaćih tovljenika,melem za dušu i oči.Zamiriše pola sela.Baš zato volim ovakve priče i zahvalna sam novinarskoj ekipi što me ovde daleko od rodnog kraja vrati u godine nezaboravne mladosti.Prvom prilikom dovešću svoje unuke Milenka i Anđu u moj zavičaj da vide gde im je baka rođena.Do skorog viđenja pozdrav svima u starom kraju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">