Premijera "Kralja Lira" u užičkom pozorištu

U užičkom Narodnom pozorištu sinoć je premijerno izveden "Kralj Lir". Šekspirovu tragediju na scenu je postavio reditelj Ivan Vuković, a tekst adaptirao i dramatrurški obradio Slobodan Obradović.

Priča o paganskom kralju Liru od prve scene i igre pod maskama oko zlatnog prestola, ludila u osionosti, od zla ka gorem, preko srušenih kula od peska, potpunog ljudskog poraza do tragičnog kraja tek što je dosegao istinu, za pozorište je uvek veliki izazov.

"Najveću od Šekspirovih velikih tragedija reditelj je na scenu užičkog pozorišta postavio kao priču o prolaznosti, nizom detalja kao vanvremenu, po temama, sudbinama, karakterima svojstvenu svim menama istorije.

"Ta smena vlasti kao i odnos prema roditeljstvu, gde ste vi u nekom sistemu, da niste sami sebe stvorili. Sve su to neke stvari koje se nalaze kod Lira. Stvarno je bilo uzbudljivo ali nikada ne možeš biti spreman za Šekspira", kaže Ivan Vuković, reditelj.

Posle 80 uloga u predstavama užičkog pozorišta i četiri i po decenije na sceni, uloga tragičnog britanskog kralja,jedna od onih koje glumci priželjkuju, bila je izazov za prvaka drame Slobodana Ljubičića, u svakom smislu da od početka do kraja predstave, nijansama spoji  Lirova dva potpuno različita lica.

"To je jedan veliki dijapazon, pogotovu od tog kakako je postavio reditelj da od jednog zaista osionog čoveka koji je mogao sebi sve da dozvoli, to je u prvoj sceni, do čoveka koji je potpuno slomljen i tako i umire", kaže Slobodan Ljubičić prvak drame Narodnog pozorišta Užice.

Osim glumačko-rediteljskog, značajan segment predstave su scenografija Tamare Bušković, kostimi Snežane Kovačević, muzički odabir Draška Adžića i scenski pokret za koji je zadužen Ivica Klemenc, potvrđujući, da postavka Šekspirovih drama koje svako vidi na svoj način, prodrma pozorište u najboljem smislu.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 0 pošalji komentar