Hrono peciva u šabačkoj pekari

U poslednje vreme, sve je popularnije hrono pecivo, koje je prema rečima onih koji ga prave, zdravo i pomaže pri mršavljenju. Među prvima, u Šapcu, počela je da ga proizvodi Ivana Miajlović.

Zahvaljujući hrono ishrani, Ivana kaže da je za tri meseca, smršala 12 kilograma. Tada je odlučila da osim za svoju porodicu, ovo pecivo i prodaje. Carsku hrono pitu od semenki, heljdinog i speltinog brašna, napravi za četrdesetak minuta.

"Nema kvasca, nema šećera, pravi se sa maslinovog ulja, ne sadrži aditive što je jako bitno, nikakve boje, veštačke dodatke, ništa", objašnjava Ivana. "Proizvodnja je zahtevna, sve mora ručno da se mesi."

Zdravi obroci u određeno vreme, pravila su hrono ishrane. Pored truda i volje, veća su ulaganja u proizvodnju, zbog čega je ovo pecivo, skuplje od pšeničnog.

"Dosta ljudi koji, inače, nisu na hrono ishrani, prešli su na hrono peciva, iz zdravstenih razloga", ističe Ivana. "Nekoliko mušterija je izjavilo da hrono pecivo mora duže da se žvaće, samim tim se poboljšava metabolizam, i mnogo im znači pri mršavljenu, varenju."

Radomir Ranković kaže da je zadovoljan tom vrstom peciva: "Imam povišen holesterol, trigliceride, mogu vam reći da sam pomoću hrono peciva normalizovao nalaze moje koji su sada u granicama normale."

Svaka dijeta ima elemente pravilne ishrane, tvrde stručnjaci. Saglasni su i da je zbog nedostatka vremena, pecivo najjeftiniji i najjednostavniji obrok.

"Masti daju ukus hrani, i ono što nas goji kad je pecivo u pitanju to je zapravo masnoća koja se dodaje tim pecivima, koja god je to vrsta, pa sad i hrono", objašnjava dr Snežana Panić, subspecijalista za ishranu Zavoda za Javno zdravlje Šabac. "Gram masnoće je gram masnoće, da li je to hladno ceđeno maslinovo ulje, ili je svinjska mast ili goveđi loj, to jednako goji."

Stručnjaci dodaju i da pravilna ishrana ne isključuje nijedan proizvod. Tvrde da svaka namirnica u određenim situacijama može biti jednako štetna i korisna, zbog čega preporučuju umerenost u konzumiranju.

 rts.sabac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво