Dobitni spoj znanja i tradicije

U Kamenici, selu u podnožju Malog Jastrebca, gde je klima povoljna za uzgoj stoke, Mladen Krstić iz Aleksinca je na gazdinstvu svojih predaka primenio znanje stečeno na Poljoprivrednom fakultetu.

Diplomirani inženjer poljoprivrede Mladen Krstić, posle završenih studija, vratio se u selo svojih predaka. Tradicija stočarskog kraja i znanje stečeno na fakultetu bili su dovoljni da započne uzgoj stoke u Kamenici.

"Za agronome je u principu problem naći posao", kaže Mladen, "i rešio sam da se vratim na porodično gazdinstvo gde su moji preci radili godinama, tako da smo polako tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju uveli u savremenu."

Od jedne štale sa pet grla, Mladen je za deset godina proširio gazdinstvo na još dve štale u koje sada može stati do pedeset goveda.

Da bi unapredio svoje gazdinstvo, Mladen je izgradio savremeni objekat za tov junadi sa svim uslovima mikroklime, a to je sve ono što je potrebno životinjama, dostupnost vode, vazduha i svetlosti.

Mladenu su od velike pomoći dvojica sinova koji, pored obaveza u školi, svako leto i vikend provode na selu.

Marko je počeo da pomaže ocu sa osam, devet godina  i kaže da je naučio kako se radi na selu, a njegov brat Mihajlo dodaje: "Voleo bih da budem kao moj otac da nastavim sve što je on započeo i proširim gazdinstvo."

Na 25 hektara zemljišta Mladen proizvodi žitarice od kojih i prehranjuje 25 grla stoke, a kako kaže od prodaje mleka i mesa može pristojno da živi.

"Najbolje je kombinovano", naglašava Mladen, "od mleka ima prihod na svakih 15 dana za repromaterijal i finansiranje svakodnevne proizvodnje a junad se prodaje u turnusima tako da od toga može da se kupi neka mehanizacija ili završi neki veći posao."

U Kamenici kod Aleksinca danas živi šezdesetak ljudi u trideset domaćinstva.

rts.nis@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи