Obnovljen spomen-kompleks u Preševu

Na centralnom trgu u Preševu obnovljen je spomen-kompleks posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi, koji su podigli građani Preševa 1962. godine. Radove je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a projekat je izradio niški Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Spomeničku celinu u Preševu čine dve biste, spomen-grobnica i spomenik sa dekorativnim reljefom koji sadrži kompoziciju autora Ilije Adžijevskog iz Skoplja sa predstavom "razvoja revolucije u ovom kraju".

"Sastoji se od obeliska sa reljefom i od spomen-kosturnice u kojoj je sahranjeno devetnaestoro rodoljuba iz ovog kraja", objašnjava Đorđe Stošić, istoričar u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Niš. "Ceo kompleks je posvećen NOB-u u periodu socijalističke izgradnje zemlje."

Spomenici su bili u lošem stanju, pa je Zavod za zaštitu spomenika kulture, kao prioritet za ovu godinu, odlučio da ih restaurira.

Oko spomen-obeležja prvobitno je parter bio popločan nepravilnim kamenim pločama, kasnije je u dnu obeliska dodata betonska ploča, da bi tek posle 54 godine bile obnovljene i postavljene nove sive mermerne ploče.

Na dve spomen-biste prvoborcima iz Preševa, Abduli Krašnici i Dušanu Iliću Tojagi, nedostajala su slova i ploče. Sada su postavljene nove.

"Samo smo vratili u prvobitno stanje čitavu ovu celinu", kaže direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš Elena Petrović Vasić. "U svim fazama imali smo dobru komunikaciju sa lokalnom samoupravom u Preševu, što uvek da dobar rezultat.

Radove je finansiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sa 1,2 miliona dinara.

U Preševu su još dva objekta pod zaštitom države. Džamija u centru grada, i preko puta nje privatna kuća, koja je sagrađena u 19. veku. Pregovara se da se i one u narednom periodu obnove.

rts.vranje@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво