Srednjoškolci u Kragujevcu otkrivaju tajne fizike

Na jedan dan, gimnazijalci iz Kragujevca, Gornjeg Milanovca, Trstenika i Gračanice bili su u ulozi naučnika. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu prvi put je organizovan međunarodni Masterklas iz fizike elementarnih čestica, na kojem su naši srednjoškolci, zajedno sa vršnjacima širom sveta, otkrivali tajne fizike.

Za većinu nerazumljiva slika, kovitlac boja na ekranu kompjutera - za njih, ozbiljan naučni problem. Za obradu realnog eksperimenta iz CERN-a, najvećeg centra za istraživanje elementarnih čestica u svetu, naši srednjoškolci imali su sat i po. Računali, promišljali, dokazivali i pobijali pretpostavke, pa opet preispitivali dobijene rezultate.

Gimnazijalcima naučnicima pomagali su studetni fizike, do juče srednjoškolci - sada istraživači u čijim indeksima su desetke, a nauka životno opredeljenje.

Svake godine je oko 10.000 srednjoškolaca iz pedesetak zemalja istovremeno na međunarodnom masterklasu - ove godine i gimnazijalci iz centralne i južne Srbije.

Do kakvih su rezultata došli, koje su prepreke morali da otklone i sa kakvim su se problemima suočavali - ta iskustva mladi istraživači razmenili su na video-konferenciji: istovremeno na vezi Srbija - Niš i Kragujevac, Britanija - Natal i Vorvik, i Brazil - Rio de Žaneiro i Ženeva - Institut za nuklearna istraživanja CERN.

rts.kragujevac@rts.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 26. mar 2016, 14:45) - anonymous [neregistrovani]

Свака част

Најзад једна лепа вест која носи садржај на који се сви могу угледати.