Počela izgradnja Centra izvrsnosti u Kragujevcu

Počela izgradnja Centra izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, u okviru kojeg će raditi Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije, potvrdio je za RTS prof dr Nebojša Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Ugovor o izgradnji i opremanju Centra izvrsnosti Univerziteta potpisan je u Kragujevcu 2013. godine, između Republike Srbije (Ministarstva prosvete i nauke), Grada Kragujevca, Univerziteta u Kragujevcu i JUP "Istraživanje i razvoj" d.o.o. Sredstva su obezbeđena kreditom Evropske investicione banke.

Objekat površine do 11.500 m² i biće izgrađen u neposrednoj blizini zgrade Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. U izgradnju i opremanje Centra izvrsnosti biće uloženo 14
miliona evra. Grad Kragujevac učestvovaće u finansiranju sa 40 miliona dinara a Univerzitet sa 25,5 miliona dinara.

Univerzitet u Kragujevcu, kao nosilac naučnoistraživačkog rada, pored toga što se opredelio za izgradnju stanova za mlade istraživače, jačanje naučnoistraživačkog rada vidi i u izgradnji Centra izvrsnosti, u okviru kojeg će biti opremljeni i Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije. Njihova izgradnja će biti osnov i uslov razvoja multidisciplinarnih naučnih istraživanja, koja podrazumevaju učešće naučnih istraživača ne samo iz oblasti medicine i biomedicine već i iz oblasti biologije, hemije,
tehničkih i inženjerskih nauka, biomedicinskog inženjeringa, kao i drugih naučnih oblasti koje će kao prateće biti uključene u naučna istraživanja u tom Centru.

Izgradnjom i opremanjem Centra za istraživanje na matičnim ćelijama i Banke za matične ćelije Republika Srbija će po prvi put stvoriti uslove čuvanja, korišćenja i istraživanja matičnih ćelija svojih građana, na svojoj teritoriji, u ustanovi čiji je osnivač.

Značaj izgradnje i opremanja ovog Centra omogućiće multidisciplinarnost naučnoistraživačkog rada, povezivanje različitih disciplina, međusobno povezivanje istraživača iz različitih oblasti, naučnih i drugih ustanova čijem bi razvoju Centri obezbeđivali logističku pomoć i podršku. Time će Centri obezbediti položaj i
okosnicu razvoja privrednih delatnosti u ovoj oblasti i, praktično, imati ulogu naučno-tehnološkog parka, kao baze razvoja ne samo Centralne Srbije već i regiona.

Univerzitet u Kragujevcu opredelio se za realizaciju projekata Centara izvrsnosti, kao osnovnog projekta koji bi obuhvatio i delatnost naučno-tehnološkog parka.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">