Otvorena savremena stočna pijaca u Akmačićima

Novovaroško selo Akmačići konačno je dobilo savremenu stočnu pijacu u centru sela, umesto divlje i neuređene koja je decenijama radila nadomak škole ometajući nastavu. Pijaca u Akmačićima jedini je registrovan prostor za legalnu prodaju stoke u novovaroškom kraju.

Posle cenkanja uvek je bili i zadovoljnih i nezadovoljnih, ono u čemu su se složili i kupci i prodavci je da konačno u Akmačićima imaju uređen stočni pijac na novoj lokaciji, za razliku od nekadašnjeg kada su stoku jurili i po šumi.

"Ovo su mnogo bolji uslovi nego što su bili na prvoj pijaci, tamo je bila samo vaga neograđeno, nije imalo za šta ni da se sveže stoka, ništa, ali sad ima i vaga, ograđeno je, možemo i da pustimo stoku", kaže Nedžad Hajradinović, Sjenica.

"Ima tune i veterinar i to, može papiri da se izvade, nema potrebe da idemo u Novu Varoš", kaže Milomir Čolović, Miševići.

U uređenje pijace opština je uložila oko milion dinara.

"Opština je uređenjem terena pomogla izgradnju asfaltnog platoa, nabavila materijal, a članovi Saveta mesne zajednice su odradili sve ove poslove na postavljanju ograde, kućice, vage", kaže direktor Direkcije za izgradnju, Nova Varoš Miroljub Šaponjić.

I dalja briga o pijacu je na meštanima.

"Ako dođe i dotera i ništa ne proda normalna stvar da neće plaćati, ostali koji budu prodali na dan prodaje  oni će morati da plate pijačarinu, ta sredstva ćemo za održavanje", kaže Dejan Vojinović, predsednik Mesne zajednice Akmačići.

Uređenjem i izmeštanjem pijace rešen je, inače godinama već, najveći komunalni problem sela. Gotovo tri decenije kupoprodaja stoke se odvijalna na neuređenom prostoru preko puta osnovne škole, ometajući i učenike i nastavnike u radu.

"Dece je na većem nivou, nastava se održava normalno, znači normalni su uslovi za rad, higijena je normalna", kaže Zoran Vasojević, sekretar OŠ "Momir Pucarević", Akmačići.

Čistiji je i centar Akmačića, sela sa najvećom ponudom stoke u zlatarskom kraju za koju kupci stižu iz svih krajeva Srbije.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара