Bakterije čistači septičkih jama

Selo Gorobilje poznato je u požeškom kraju po poljoprivrednicima i privrednicima, ali i specifičnim čistačima septičkih jama. Taj prljavi posao odrađuje zapravo grupa bakterija, čiji enzimi razgrađuju fekalije i otpadnu vodu pretvaraju u tehnički ispravnu.

Kada je renovirao domaćinstvo u rodnom Gorobilju, Zoran Mićović odlučio je da sistem otpadnih voda bude kao u Švajcarskoj ili Nemačkoj. Umesto septičke jame, kupio je kolektor koji je stigao iz dragačevskog kraja.

"Ideja je bila da ovih 17 kuća ovde, koji su u ovom zaseoku Svilajići, objedinimo i napravimo jednu mikro eko sredinu. Pokušaj je težak, ali uspelo se. Kada sam kuću ovde renovirao, moju rođenu, domaćinstvo moje, je li, onda sam došao na ideju kopanja septičke jame. Koštanje septičke jame je ravno ovome sistemu. Znači samo jedne septičke jame ona košta oko hiljadu eura. Ovo košta otprilike sa manje više rada, delova, ovo košta hiljadu eura", kaže dr Zoran Mićović.

Otpadne  vode u tehnički ispravnu prerađuje grupa bakterija K47, koje u potpunosti uništavaju fekalni otpad. Za taj proces, neophodan im je vazduh, a temperatura ne sme biti niža od šest stepeni.

"Sprečava se kanal širenja zaraze i ove bakterije sve pojedu. Sve žive bakterije, sve organske materije, one u svom metaboličkom procesu, kao i beloglavi sup što samelje sve zaraze, tako i ove bakterije završe u krajnjoj liniji izlazi čista voda", kaže Mićović.

Ekološki sistem prečišćavanja, Zoran je podelio sa još 16 domaćinstava. Iako su komšije bile nepoverljive, vremenom su shvatili značaj bakterija i kolektora.

"Rešili smo jedan ozbiljan problem koji smo imali stvarno. Pošto je ravničarski predeo, te septičke jame su nam pravile problem i zagađivale su i ove podzemne vode i bunare tu malo je ko mogao da koristi", kaže Milija Maričić, komšija.

"Dobijemo bistru vodu, koja može da ide, na Institutu za veterinu u Kraljevu smo je analizirali. Potpuno ispravna voda za Moravu, može da se vrati, može da se zalivaju industrijske biljke kao paulonija, topola i slično i istovremeno ste dobili jednu čistu i zdravu sredinu u Gorobilju", kaže Mićović.

Najveći broj septičkih jama i dalje zagađuje životnu sredinu, iako postoji rešenje. Poljoprivredne apoteke uglavnom raspolažu standarnim preparatima.

"A to su preparati onako samo da se malo vrši neutralizacija mirisa, neutralizacija nekih možda štetnih bakterija u tim otpadima", kaže Vlade Karanac, vlasnik poljoprivredne apoteke u Požegi.

Bakterije terminatori u Gorobilje su stigle preko interneta. Zoran Mićović kaže da litar košta deset evra, što je dovoljna količina za proces pretvaranja fekalne u tehnički čistu vodu tokom cele godine.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 09. dec 2019, 07:44) - ВлаДо [neregistrovani]

Предност и мане.

Јесте предност што се добија прерађена вода која може поново да се користи али не за пиће.Мана је што ту септичку јаму тзв.колектор треба да празниш најмање једном годишње и то одмах прве године а класичну септичку јаму ако је правилно изграђена тек после 30 година.

(četvrtak, 04. apr 2019, 11:32) - Жарко Живковић [neregistrovani]

Питање у вези септичке јаме

интересујеме цена колектора, начин уградње као да ли постоји неко ко заврши набавку и уградњу тог колектора и колико би то коштало за постављање у Сремској Каменици

(petak, 07. dec 2018, 12:02) - Popovic Zeljko [neregistrovani]

Gdje kupiti Kolektor.

Gdje mogu da se kupe takvi Kolektori?

(nedelja, 16. apr 2017, 21:05) - Stanimir [neregistrovani]

Septička jama

Obzirom da i mi imamo problema sa septičkom jamom,molim vas da konkretnije opišete konstrukciju jame,kapacitet i kvalitet vode koja odlazi dalje prema vodotokovima. Gde se može nabaviti ta supstanca i koliko ide na m3.
Pozdrav!

(ponedeljak, 16. nov 2015, 17:10) - Бојан из СРН'е [neregistrovani]

Фантастична ствар!

Свака част овом мудром човеку.
Надам се да ће други да се угледају
на овим и технички-еколошким и
економским дивном пројекту.