Za zeleniji i lepši Šabac

Po broju zelenih površina Šabac je daleko ispod Evropskog standarda od 25 m2 zelenila po stanovniku. Da bi se Šapčani približili reci i prirodi osmišljen je projekat "Sava park" čija će realizacija početi ovog meseca.

Veliki park u centru grada Šapčani su dobili sredinom 19. veka. U njemu i danas vole da se šetaju i druže. Najveća uređena zelena površina od 2 hektara i nekoliko manjih parkova, kažu stručnjaci, nisu dovoljni za grad od 70.000 stanovnika.

"Mi Zeleni Šapca, smo uočili da od 2005. godine, kada je Šabac imao 4 m2 zelene površine po glavi stanovnika do 2015. je ta količina zelenila spala na 1,36 m2 zelenila po glavi stanovnika. Smatramo da je to dovoljan razlog da Šabac dobije još jedan veliki zeleni parkovski prostor i ideja da se stvori jedan veliki "Sava park" na obali Save je ostvarenje tog sna", kaže dr Dejan Pavlović, Zeleni Srbije-Pokret za Šabac.

Više od dve decenije grad i reku delila je deponija koja je zatvorena prošle godine. Šabac je rešio svoj najveći komunalni problem, odustao od izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa "Sava grad" i pokrenuo inicijativu za stvaranje novog zelenog pojasa. Samo ovog meseca biće zasađeno 1.500 stabala.

"Sava park" zauzimaće oko 300 ha, od Novog mosta do Kočinog kanala.

"To će nam omogućiti da Šabac izađe najzad na reku Savu i da zaista učinimo taj prostor za koji sad radimo plan detaljne regulacije pristojnim mestom gde će Šapčani voleti da dodju i provode vreme", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Zeleni pojas pored reke biće prilagodjen rekreaciji i kulturnim sadržajima. U okviru "Sava parka" predviđena je i izgradnja sportskih terena, od trim, biciklistčke i staze za jahanje do marine i jezera.

"Nastao je kao ideja da se zaustavi širenje industrijske zone uz obalu i da grad dobije značajnu parkovsku površinu - pluća grada čime će se nadoknaditi nedostatak zelenih površina. Insistiraćemo na naturalnom uređenju svih površina, na ekološki i energetskim održivim rešenjima", kaže Katarina Dubljanin, gradski urbanista.

Uređenjem priobalnog pojasa grad će biti bolje zaštićen i od poplava. Planirano je da zelena zona duga 4 kilometra bude završena do 2020. godine.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво