Digitalizacija arhivske građe

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova odobrio je milion dinara Istorijskom arhivu u Kikindi za završetak digitalizacije i mikrofilmovanja građe Velikokikindskog privilegovanog distrikta.

Reč je o zapisnicima najvažnijeg fonda kikindskog Istorijskog arhiva čija je digitalizacija započela pre dve godine. Očekuje se da čitav posao bude gotov za mesec dana, nakon čega će
obrađeni materijal biti dostupan zainteresovanim građanima i istraživačima.

Milan Srdić, direktor arhiva, navodi da je u pitanju istorija Kikinde od 1774. do 1876. godine, dok je bila distrikt.

"Radi se o otprilike trideset hiljada stranica zapisnika sednica magistrata, koji je upravljao distriktom", kaže Srdić dodajući da su zapisnici pisani na nemačkom, latinskom, slavenosrpskom i nešto na mađarskom jeziku.

Vladimir Dudić, arhivar istoričar, objašnjava da se, najvećim delom, radi o sudskim spisima koji se bave ostavinama, kupoprodajom, a tu su i komunalni problemi, kao što su podizanje nasipa, raspodela viška zemlje i slično.

Osim zapisnika, u kikindskom Istorijskom arhivu u toku je i digitalizacija novina koje su izlazile u Kikindi. Ovaj posao realizuje se sredstvima Arhiva i lokalne samouprave.

rts.kikinda@rts.rs
+381 230 439 745

broj komentara 0 pošalji komentar