Jačanje saradnje Srbije i Grčke

U Solunu je krajem marta osnovana Grčko-srpska privredna komora, čiji je cilj jačanje privredne saradnje. Jagodina je komori poklonila dva hektara zemlje u industrijskoj zoni, sa opremljenom infrastrukturom, za zainteresovane grčke investitore.

Grčko-srpska privredna komora, centar za informisanje, upućivanje, povezivanje privrednika i građana – za dva meseca, javilo se 250 grčkih privrednika koji žele da sarađuju.

Kostas Georgiakos, predsednik Grčko-srpske privredne komore, kaže da je interesovanje grčkih preduzetnika veliko, kao i njihova želja da ostvare saradnju sa Srbijom.

Godišnje, trgovinska razmena Grčke sa Srbijom iznosi 370 miliona evra. Između Bugarske i Grčke - iznos je četiri puta veći. Srbija u Grčku najviše izvozi šećer i med, a uvozi voće i povrće.

Jagodina je Grčko-srpskoj komori poklonila dva hektara zemlje u industrijskoj zoni, rekao je Dragan Marković Palma, predsednik SG Jagodine. Na toj lokaciji nalazi se sedam fabrika, šest italijanskih i jedna ruska.

Grad Jagodina predložiće investitorima iz Italije da za transport robe koriste luku u Solunu, drugu po veličini u Grčkoj, koja je od granice sa Srbijom udaljena 250 kilometara.

Generalni konzulat Srbije u Solunu pokriva sever Grčke. Tu su značajni spomenici srpske istorije, manastor Hilandar i vojničko groblje Zejtinlik.

Prema rečima Siniše Pavića, generalnog konzula Srbije u Solunu, oko sedamsto hiljada srpskih turista svake godine poseti taj deo Grčke.

Janis Butaris, gradonačelnik Soluna‚ ističe da postoje mnoge oblasti u kojima dve zemlje mogu da sarađuju, pre svega ekonomija, obrazovanje, kultura.

Solun je poznat kao grad luka i sajamski centar, kulturna prestonica, grad muzeja. Simbol grada je Bela kula, a najvažniji trg je Aristotelov. Pijačna ponuda je raznovrsna, pored voća i povrća prodaje se i cveće, sveže meso i riba.


 

broj komentara 0 pošalji komentar