Kolonija u čast Lize Marić Križanić

U čast 110. godišnjice od rođenja Lize Marić Križanić, u Kosjeriću je organizovana kolonija u njenu čast, kao temelj buduće kulturne manifestacije "Lizini dani" na kojoj će osim slikara, učestvovati i književnici i muzičari.

Želja organizatora kolonije, Turističke organizacije Kosjerić, je da se ne zaboravi njihova
sugrađanka - slikarka, koja je živela u senci svog mnogo poznatijeg supruga, karikaturiste Pjera Križanića.

Živopisni Mušići, selo tik uz rodni Subjel najpoznatije kosijerske slikarke, bili su inspiracija za desetoro akademskih slikara koji su kao i Liza posvećeni pejzažu.

"Kad smo dolazili ovamo, u Novom Sadu je već sve rascvetalo, a ovde onaj početak proleća, mnoga drveća nisu još ni pustila sve te boje i onda me obuzeo taj pejzaž, a i ljudi koji ovde žive", kaže Vladislav Šešlija, Novi Sad.

"Mnogo je prijatno da konačno ispred sebe imate prizor koji radite. Tako da mislim da ta inspiracija nije samo sada i ovde, već je nekako u meni i za neke buduće radove", kaže Ana Vrtačnik, Novi Sad.

"Za ovu koloniju u Kosjeriću sam se odazvao zato što je u pitanju naša koleginica Liza Marić, supruga poznatog karikaturiste Pjera, dok je ona ostala anonimus, verovatno u senci njegovoj, pošto je on bio jako dominantan", kaže Dobro Marić, Titel.

Slikari su i pažljivo birali najbolje radove najmladđih u čast Lizi, za koju je njena drugarica Desanka Maksimović svojevremno rekla da joj je sudbina dodelila život dostojan scenarija dobrog reditelja.

"Stekli su se uslovi da na neki način utemeljimo Lizine dane i pored ove likovne kolonije  imamo i pesničke večeri i niz drugih aktivnosti, tako da pored toga što je ovo jedan svojevrstan omaž Lizi Marić Križanić moglo bi i da puno znači za jednu malu likovnu sredinu, odnosno za njenu kulturnu scenu", kaže direktor Turističke organizacije Kosjerić Snežana Joksimović.

Izložba radova sa kolonije biće otvorena početkom maja u kosjerićkom Domu kulture.

A više od dve decenije, po želji same slikarke Lize Križanić, omiljenog i modela slikara između Dva svetska rata, ovde u kosjerićkoj biblioteci, nazvanoj po njenom bratu, akademiku Sretenu Mariću, nalazi se najveći deo njene zaostavštine. Legat koji će, zahvaljujući koloniji,
 biti obogaćen galerijom pastela savremenih srpskih umetnika.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 0 pošalji komentar