Čitaj mi!

Premijera "Odumiranje međeda"

U užičkom pozorištu sinoć je bila premijera predstave "Odumiranje međeda" po tekstu Branka Ćopića, u adaptaciji Olge Dimitrijević i režiji Nemanje Rankovića. Prva premijera u ovoj godini posvećena je stogodišnjici rođenja velikog pisca.

Dramski prvenac kao kritiku tadašnjeg društva u kom "ruka ruku mije" Ćopić je napisao pre 57 godina, kao satiričan osvrt na mentalitet i korupciju koji opstaju u svakom vremenu dok "Međedovići" menjaju samo oblik.

Živopisni likovi, zaplet kroz dve priče-jednu u kojoj medved treba da bude krivac za opustošenu kasu i drugu- izbore za poslanika, vremenski smeštene u brda Zapadne Srbije sedamdesetih i razigrani užički ansambl naveli su publiku željnu komedije koja je prepoznala i njen "crni" humor, na dug aplauz.

Za reditelja Nemanju Rankovića ovoje bio prvi izlet u komediju, a za glumce zadovoljstvo da se oprobaju u svevremenom Ćopićevom tekstu.

"Uživao sam radeći komediju i u njoj sam izvlačio i neke druge Ćopićeve motive iz drugih dela poput "Orlovi rano lete" "Bašte sljezove boje". Od početka sam bio u dilemi da li ostaviti taj realizam sedamdesetih, ali je prevladalo da pustim glumce da uživaju i da daju aktuelnost delu", kaže Nemanja Ranković reditelj.

"Komediju uopšte nije lako igrati, ali je lep osećaj posebno kada osetiš i vibracije publike, kada nas ovoliko puta vrate na scenu", kaže Momčilo Murić, glumac.

"Ja sam oduvek više volela da igram komediju nego dramu i dobro se osećam u toj koži, ali treba imati ritam, dobar osećaj i za tekst, scenu, publiku i naravno biti duhovit", kaže Bojana Zečević glumica.

Na užičkoj pozoiršnoj sceni ovo je sedmo Ćopićevo delo u pola veka. Za "Odumiranje međeda" kao 530. premijeru odlučili su se kako bi, osloncem na sopstvene snage i pored skromnih sredstava obeležili vek od rođenja velikog pisca.

Bitan deo predstave su svakako i kostimi Snežane Kovačević, scenografija Marijane Zorzić Petrović i muzika Miroljuba Aranđelovića Rasinskog.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">