Jagodina, Tribina o legalizaciji kanabisa

Udruženju „Lekalizacija Srbije”, koje se zalaže za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, za tri nedelje pristupilo je šest hiljada članova.

Tribina za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe napunila je hol jagodinskog Centra za kulturu. Neki su došli iz znatiželje, ali je mnogo više bilo onih  koji su želeli pravu informaciju o kanabisu koji se koristi za lečenje.

Ulje kanabisa pacijenti koriste za razne bolesti - od miltiple skleroze, dijabetesa, do lečenja tumora. Problem je što ima malo kliničkih studija koje bi potvrdile blagotvorno dejstvo jer su ove supstance zakonom zabranjene.

Udruženje „Lekalizacija Srbije” dalo je inicijativu da se pacijentima zakonski omogući da legalno nabave lek koji bi kontrolisala država, a ne kao do sada na crno, pri čemu ne znaju šta su kupili.

U Evropi je  upotreba kanabisa u medicinske svrhe zakonski dozvoljena u nekoliko zemalja. U udruženju „Lekalizacija” kažu da postoji velika želja u Ministarstvu zdravlja da se situcija zakonski reguliše.

Lečenje uljem kanabisa mnogi onkološki pacijenti vide kao spas u borbi sa bolešću koja poprima, kako kažu lekari, razmere epidemije. U Jagodini je broj pacijenata sa malignitetom  za 15 godina povećan deset puta.

Zahtev za donošenje zakona o legalizaciji kanabisa, sa potpisima nekoliko stotina pacijenata koji se već leče uljem te biljke, predat je Ministarstvu zdravlja.

rts.jagodina@rts.rs

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 20. feb 2015, 09:45) - zaga [neregistrovani]

borba

Ogroman je interes ali i velka moć farmaceutske industrije kojoj ne ide u prilog lečenje biljem i hranom,a nekada su se ljudi samo tako lečili.Dok se ne vratimo prirodi i ne počnemo da je poštujemo malo više nema nam spasa.

(četvrtak, 19. feb 2015, 22:14) - anonymousstojan [neregistrovani]

anonimusRadovan

procitaj malo vise o kanabisu pa vidi sta doktori i naucnici kazu o njemu i ne stavljaj se iznad njih

(četvrtak, 19. feb 2015, 20:11) - anonymous [neregistrovani]

Kanabis-konoplja

Kanabis su zabranili svetski i farmaceutski lideri jer on leci gotovo sve bolesti ,cak i kancer za kratko vreme. Ova biljka bi tako opasno ugrozila farmaceutsku industriju i to je osnovni razlog. Mnoge ekipe strucnjaka su dokazale u praksi njegove moci i pokazalo se kao univerzalni lek.

(četvrtak, 19. feb 2015, 19:48) - anonymousRadovan [neregistrovani]

Informacija,apsolutno ne pouzdana

I sve Mi vise lici na pokusaj legalizacije opojnog sredstva,cija je reklama zlouptrebljena u odnosu na realnost.Ako je vec tako lekovita,zasto je svetska medecina u globalnom smislu ne prizna,i uvede u javnu upotrebu? Ipak,u ime demokratije u propaloj Srbiji sve je dozvoljeno osim istine.Potpisi za legalizaciju narkotika,tuzakanja casnih Ljudi,zahtevi grupica za ostavku predsednika,i mnogo,mnogo,cega nenormalnog.