Читај ми!

Falsifikovan leskovački ajvar

Potražnja za leskovačkim ajvarom iz godine u godinu je sve veća. Proizvođači će ove sezone isporučiti čak 500 hiljada tegli u zemlji, ali i inostranstvu. Koliki značaj za Leskovac ima ovaj brendirani proizvod govori i činjenica da su ajvar počeli da falsifikuju proizvođači iz okruženja.

U to se uverila i privredna delegacija Leskovca koja je prilikom nedavnog boravka u Americi u rafovima prodavnica u Čikagu videla teglu leskovačkog ajvara proizvedenog u Makedoniji.

Kada je Privredna delagacija Leskovca prilikom nedavnog boravka u Čikagu videla ovu teglu u rafovima pojedinih prodavnica nije mogla da veruje svojim očima, a Srbi koji žive u ovom delu Sjedinjenih država hvalili su se da imaju leskovački ajvar na svojim trpezama.

I na prvi pogled naravno dok ne probate nije ništa sumnjivo. Na tegli nalepnica leskovački ajvar, ali sitnim slovima skoro i da se na vidi piše ime proizvođača iz Đevđelije.

"Naši ljudi nisu ni proveravali ko je proizvođač. Tegla košta četiri dolara i prodaja dosta dobro ide. Kada smo ih upozorili da na etiketi malim slovima piše ime proizvođača iz Đevđelije bili su iznenađeni", kaže predsednik Regionalne privredne komor Leskovac.

Pošto je leskovački ajvar zaštićeni brend Regionalna privredna komora i udruženje leskovački ajvar podneće tužbu međunardnim organizacijama za nahnadu štete, a punu podršku daće im i lokalna samouprava.

"Mi ćemo učiniti sve da zaštitimo naš brend. Za prodaju leskovačkog ajvara postoji veliko interesovanje kupaca i u zemljama Evropske unije, ali i u Sjedinjenim državama i zbog toga ovakvi postupci mogu mnogo da naškode", kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Potražnja za leskovačkim ajvarom ove godine je izuzetno velika. Poređenja radi pre tri godine kada je ovaj brend registrovan i zaštićen proizvedeno je 30 hiljada tegli, a ove godine proizvešće se pola miliona. Cilj je da se dođe do milion jedinica godišnje, ali ne na uštrb kvalitete.

"Postoji elaborat u Institutu za zaštitu životne sredine u Beogradu po kojoj recepturi se proizvodi leskovački ajvar. Samo onaj proizvođač koji se drži te recepture na tegli može da stavi nalepnicu", kaže Stevica Marković jedan od osnivača udruženja "Leskovački ajvar" iz Brestovca.

Činjenica da leskovački ajvar falsifikuju proizvođači iz drugih zemalja u regionu govori koliki značaj može da ima brendirani proizvod. Već do kraja ovog meseca na sajmu u Beogradu Privredna komora Leskovac predstaviće novi brend spržu čiji je proces zaštite geografskog porekla u toku, a ako dobiju podršku države u komori ističu da bi uskoro mogli da zaštite još četiri do pet proizvoda sa juga Srbije.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се